Na hlavný obsah

Lekári by nemali niesť zodpovednosť za Sputnik. Vypustiť jednu vetu nestačí, upozorňuje právnik

Minister uvažuje o vypustení kontroverzného bodu.

Lekári by nemali niesť zodpovednosť za Sputnik. Vypustiť jednu vetu nestačí, upozorňuje právnik
Na snímke žena počas očkovania ruskou vakcínou Sputnik V proti novému koronavírusu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Lekári za podanie očkovacej látky Sputnik nebudú niesť zodpovednosť. Tvrdí to rezort zdravotníctva, ktorý plánuje po ich kritike tento bod z povolenia vakcíny vypustiť. Hoci minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) lekárov ubezpečil, že sa nemusia báť žalôb v prípade nežiadúcich účinkov, odborník na medicínske právo to vidí inak. Aj v tomto prípade totiž, tak ako pri iných vakcínach, nesie zodpovednosť poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Vypustením jednej vety sa podľa právnika nič nezmení.

„Pokiaľ máme neregistrovanú vakcínu, ktorú priviezol štát, štát by mal aj skutočne prevziať zodpovednosť za očkovanie,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Potrebná je zmena zákona

Odborník na medicínske právo Ivan Humeník vysvetľuje, že pokiaľ sa nezmení zákon, zodpovednosť stále nesie poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Vypustenie jednej vety nič nezmení. „Buď je to hlboké neporozumenie problematiky, alebo marketing. Ale nejaké následky na zníženie rizika pre nemocnice a ambulancie to nemá,“ zhodnotil pre Rádiožurnál.

Zatiaľ nie je jasné, ako presne sa zodpovednosť upraví. Podľa ministra bude zodpovednosť niesť štát, ale aj pacient, ktorý musí s očkovaním neregistrovanou vakcínou súhlasiť.

To, kedy sa vakcínou začne na Slovensku očkovať a v akom režime, bude jasné najskôr o dva týždne. Laboranti firmy v Šarišských Michaľanoch spolu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv začali kontrolovať dodané šarže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko