Na hlavný obsah

Lekárska komora uvítala nákup ruskej vakcíny. V nových opatreniach nevidí nič zásadné

Dodávky ostatných vakcín sú nedostatočné, hovorí Kollár.

Lekárska komora uvítala nákup ruskej vakcíny. V nových opatreniach nevidí nič zásadné
Na snímke prezident SLK Marian Kollár. Foto: SITA

„V situácii, v ktorej sa Slovensko nachádza, čo sa týka vakcín a množstva, ktoré máme, sme presvedčení, že treba túto iniciatívu privítať.“ Skonštatoval to v utorok (2. 3.) prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár k nákupu neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Každá jedna vakcína proti koronavírusu, ktorá pomôže zachrániť čo i len jeden jediný ľudský život, má podľa neho význam.

„Nemáme veľmi na výber“

Slovensko by mohlo začať očkovať touto látkou najskôr o dva týždne, čo naznačil v pondelok (1. 3.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). A to napriek tomu, že nie je schválená Európskou komisiou po odporúčaní od Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) o nej nemá dostatok informácií. „Denne zomiera viac ako sto ľudí a nemáme veľmi na výber. Dodávky ostatných vakcín sú nedostatočné a šírenie koronavírusu sa nespomaľuje. Vakcína je jediné možné riešenie, ako sa z tohto pekla dostať, podotkol Kollár. Smerom k ruskej vakcíne sa oprel o dobré výsledky publikované v prestížnom vedeckom časopise Lancet a dodal, že benefity prevažujú nad rizikami.

Pripustil, že existuje pomerne veľké množstvo otázok, čo sa týka povolenia alebo použitia Sputnika V. „Veríme, že na ne dostaneme relevantné odpovede,“ zaželal si Kollár. Vyzdvihol, že každý pacient predtým, ako dostane nielen vakcínu Sputnik, ale ktorúkoľvek, sa musí dobrovoľne rozhodnúť a pri Sputniku musí byť náležite informovaný o všetkých rizikách.

Vysvetlil tiež, že za predpísanie lieku či aplikáciu vakcíny je vždy zodpovedný lekár. Pri neregistrovanom lieku je to však zložitejšie. „Predpokladáme, že v najbližších dňoch, ak pristúpime k očkovaniu Sputnikom, budeme musieť upraviť legislatívu tak, aby mohla byť očkovacia látka aplikovaná tým, ktorí ju budú požadovať.“

Nové opatrenia nie sú prelomové

Kollár tiež komentoval aktuálne sprísnené opatrenia, ktoré majú platiť od stredy (3. 3.). Podľa neho v nich nie je „nič prelomové ani zásadné“. Vláde vyčítal, že s nimi prichádza neskoro, mnohé nie sú dostatočné, jasné, konkrétne, nie je z nich vidieť jasnú postupnosť krokov, kto má čo zabezpečiť a kontrolovať. Povedal tiež, že nadbytočná administratíva by mohla spôsobiť zvýšenú záťaž ambulantných lekárov.

Nedostatkom je podľa neho aj kontrola hraníc či neskoré zavedenie povinného nosenia respirátorov v MHD či interiéroch. Poukázal aj na aplikáciu eKaranténa, ktorá má byť spustená až koncom apríla. „Pýtame sa, čo bude do mája? Navrhli sme štátnu karanténu, ktorá vieme, že zafungovala počas prvej vlny,“ vyjadril sa. Uvítal však obmedzenie mobility a zrušenie výnimiek pre pozitívne testovaných pacientov, ktorí mohli nakupovať nevyhnutné životné potreby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko