Na hlavný obsah

Maďarské strany sa dohodli na spoločnom postupe. Vznikne subjekt Aliancia

Cieľom je vybudovanie silnej a stabilnej strany, tvrdí Sólymos.

Maďarské strany sa dohodli na spoločnom postupe. Vznikne subjekt Aliancia
Na snímke predsedovia mimoparlamentných strán sprava László Sólymos (Most-Híd), Szabolcs Mózes (Spolupatričnosť) a Krisztián Forró (Strana maďarskej komunity). Foto: TASR

Mimoparlamentné maďarské strany SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť sa dohodli. Vznikne ich nový spoločný politický subjekt Aliancia – Szövetség. Zástupcovia strán o tom informovali v utorok (23. 3.).

Vznik Aliancie považuje predseda Mostu-Híd László Sólymos za dobrú správu pre celé Slovensko. „Cieľom je vybudovanie silnej a stabilnej strany, ktorá bude chrániť demokratické princípy, vytvárať podmienky pre rast malých a stredných podnikateľov, zasadzovať sa o rovnosť ľudí a regiónov Slovenska,“ vysvetlil Sólymos. Zároveň deklaruje, že strana sa „nikdy nebude zahrávať so zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska“.

„Vládou zabudnuté južné a východné regióny potrebujú politickú reprezentáciu, ktorá im rozumie, ktorá bude bojovať za dostavbu infraštruktúry, nové nemocnice, zachovanie školskej siete, ktorá bude bojovať za lepšie podmienky pre malých a stredných podnikateľov a farmárov,“ doplnil bývalý minister životného prostredia.

Predseda SMK-MKP Krisztián Forró uviedol, že pre mimoparlamentné strany nebolo jednoduché dostať sa do tohto bodu a museli prijať kompromisy. Dodal, že ak by pandemická situácia znemožnila zbieranie podpisov na vznik novej strany, tri subjekty sa zlúčia v hnutí Spolupatričnosť.

V strane budú mať tri platformy. Predsedu nominuje SMK, predsedu republikovej rady Most-Híd a odborného podpredsedu Spolupatričnosť. „Prvoradým cieľom bolo, aby sme položili základy strany, z ktorej ako víťaz vyjde naša komunita,” povedal Forró. „Spoločná strana môže byť jedine prostriedkom, ktorý má pomôcť, aby sa maďarská komunita na Slovensku zveľaďovala,” dodal.

Šéf hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes povedal, že nová strana reaguje na požiadavku Maďarov. „Chcú jednotu, ale zároveň aj zásadnú zmenu oproti tomu, čo tu bolo posledných desať rokov,” dodal s tým, že strana bude nová, ale zároveň bude stranou spoločenského zmierenia, „v ktorej nájde miesto každý, kto sa chce pridať.” Z prípadnej spolupráce vylúčila Aliancia strany Smer-SD a ĽSNS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko