Na hlavný obsah

Matovič by nemal odstúpiť, myslí si Šipoš. Tomáš aj Blanár vidia riešenie krízy v predčasných voľbách

SaS navrhuje výmenu premiéra a pokračovanie štvorkoalície.

Matovič by nemal odstúpiť, myslí si Šipoš. Tomáš aj Blanár vidia riešenie krízy v predčasných voľbách
Na snímke zľava Erik Tomáš, Martin Beluský, Juraj Blanár, Michal Šipoš, Jozef Lukáč, Anna Zemanová a Viera Leščáková. Foto: RTVS

Premiér Igor Matovič (OĽANO) by nemal zo svojej funkcie odstupovať, má plnú podporu poslaneckého klubu a predsedníctva. V relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu 21. marca uviedol predseda klubu a člen predsedníctva hnutia OĽANO Michal Šipoš a dodal, že premiér na nedeľný večer zvolal koaličnú radu.

SaS odíde v stredu (24. 3) z vlády, ak sa Matovič nevzdá svojej funkcie, liberáli podporujú pokračovanie štvorkoalície pod vedením iného premiéra z hnutia OĽANO, povedala predsedníčka poslaneckého klubu v NR SR a členka predsedníctva SaS Anna Zemanová. „Veríme, že Igor Matovič dokáže spraviť toto štátnické gesto,“ dodala s tým, že predseda SaS Richard Sulík je tiež ochotný vzdať sa kresla ministra hospodárstva.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková sa nevyjadrila jednoznačne k ďalšiemu postupu strany v prípade, že by sa Matovič svojej funkcie nevzdal. „Nebudem hovoriť za predsedníctvo ani vydávať dopredu nejaké osobné vyhlásenia,“ uviedla.

Riešenie? Predčasné voľby, znie z Hlasu-SD aj Smeru-SD

Podľa podpredsedu parlamentu a Smeru-SD Juraja Blanára nie je premiér schopný manažovať konfliktné situácie, naopak, vyvoláva ich. Nemyslí si, že akákoľvek rekonštrukcia vlády pomôže a neverí, že predseda vlády odstúpi. Jediným riešením sú predčasné voľby, dodal Blanár.

Predčasné hlasovanie považuje za riešenie krízy aj poslanec a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš. Ak by aj koalícia súčasnú situáciu vyriešila, išlo by o riešenie dočasné a konflikty by po čase vypukli nanovo, uviedol Tomáš.

ĽSNS: Nik z koalície s nami nerokoval

Martin Beluský vylúčil, že by predstavitelia hnutí OĽANO a Sme rodina rokovali s ĽSNS o podpore pre dvojkoalíciu. Dodal, že v prípade hlasovania o nedôvere vláde by v ĽSNS takýto návrh podporili. Beluský uviedol, že Matovič je známy tým, že konflikty vyvoláva a nie je schopný ich tlmiť.

Sme rodina podporuje pokračovanie štvorkoalície, ale vie si predstaviť aj trojkoalíciu, uviedol podpredseda hnutia Jozef Lukáč. Sme rodina ako jediné gestom Milana Krajniaka ukázalo, že ministri nie sú prilepení k stoličkám, dodal Lukáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko