Na hlavný obsah

Matovič je ochotný odstúpiť z funkcie premiéra, ak koaliční partneri splnia podmienky

OĽANO od SaS žiada odchod Sulíka z vlády a jedno ministerstvo.

Matovič je ochotný odstúpiť z funkcie premiéra, ak koaliční partneri splnia podmienky
Na snímke zľava predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš, minister životného prostredia Ján Budaj, podpredseda vlády, minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva SR Eduard Heger, ministerka kultúry Natália Milanová a v popredí premiér Igor Matovič (všetci OĽANO) počas tlačového vyhlásenia. Foto: SITA

Premiér Igor Matovič (OĽANO) je ochotný odstúpiť z čela vlády a pôsobiť v nej ako radový člen. Hnutie má však niekoľko podmienok. „Pre upokojenie situácie počas rokovaní vlády považujeme za absolútne nevyhnutný odchod ministra Richarda Sulíka (SaS) z vlády, rovnako požadujeme naplnenie dohody o odstúpení predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z jej postu,“ povedal Matovič vo vyhlásení.

Pozitívne vnímame ponuku ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) na odstúpenie. Prijímame ponuku Juraja Šeligu (Za ľudí) na odstúpenie z postu podpredsedu Národnej rady SR,“ dodal Matovič s tým, že žiada stranu SaS, aby sa vzdala jedného z ministerstiev. Pri tejto požiadavke vychádzal zo stanovísk dvoch koaličných partnerov, ktorí požadovali rekonštrukciu kabinetu na pôdoryse minuloročných volieb. Na základe ich výsledkov podľa Matoviča prináležia liberálom dve ministerské kreslá. V súčasnosti majú tri – hospodárstva, školstva a rezort diplomacie.

Namiesto Kolíkovej požaduje OĽANO skúseného odborníka, ktorý nemá politické previazanie s predchádzajúcimi vládami Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Áno, uvedomujeme si aj svoj vlastný podiel zodpovednosti na súčasnej kríze v koalícii a tiež vážnosť situácie. A uvedomujeme si tiež, že oveľa dôležitejšie ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde, je budúcnosť Slovenska a ďalšie pôsobenie demokratickej vlády, nie vlády mafie,“ vyhlásil predseda vlády.

Hnutie OĽANO podľa Matoviča prišlo so stanoviskom po „dôkladnom zvážení aktuálnej situácie.“ Premiér vo vyhlásení spomenul tiež nákup ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. „Naši koaliční partneri však miesto vďaky dovoz Sputnika využili na vyvolanie koaličnej krízy.“

Najprv bolo ich jedinou požiadavkou odstúpenie (ministra zdravotníctva za OĽANO, pozn.) Mareka Krajčího. Túto požiadavku sme splnili. Následne však prišli s dodatočnou požiadavkou aj na môj odchod,“ doplnil Matovič s tým, že za posledný týždeň absolvoval množstvo rokovaní s koaličnými partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko