Na hlavný obsah

Matovič odkázal EMA, aby v agentúre pracovali dlhšie

Ide podľa neho o životy a proces schvaľovania vakcín je pomalý.

Matovič odkázal EMA, aby v agentúre pracovali dlhšie
Premiér Igor Matovič (OĽANO) a sídlo Európskej liekovej agentúry v Amsterdame. Foto: TASR/AP / koláž RTVS

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v utorok (9. 3.) na sociálnej sieti odkázal predsedníčke správnej rady Európskej liekovej agentúry (EMA), aby agentúra zrýchlila schvaľovací proces vakcín, pretože ide o ľudské životy.

„Včera šéfka EMA Christa Wirthumerová-Hocheová odkázala nám, členským štátom EÚ, aby sme ľuďom neumožnili sa očkovať vakcínou Sputnik V, kým EMA neukončí jej registráciu. Tak by som si teda ja tiež dovolil malý odkaz šéfke EMA,“ uviedol, prečo sa rozhodol zverejniť podľa jeho slov „prosbu“. Premiér následne Wirthumerovú-Hocheovú vyzval, aby si zmenila pracovnú dobu.

„Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni – a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie ,“ napísal.

Predsedníčka správnej rady EMA ešte v nedeľu (7. 3.) vyzvala členské štáty Európskej únie v súvislosti s ruskou vakcínou Sputnik V k zdržanlivosti. Požiadala ich, aby neschvaľovali jej núdzové použitie, kým agentúra dostatočne nepreverí jej účinnosť a efektivitu.

„Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme posúdiť. V súčasnosti tiež nemáme dáta o očkovaných ľuďoch. Preto by som dôrazne odporučila neschvaľovať núdzové nasadenie (Sputniku V) na štátnej úrovni,“ povedala Wirthumerová – Hocheová v relácii rakúskej televízie ORF.

Pohoršení Rusi

Na vyjadrenia predsedníčky správnej rady EMA v pondelok (8. 3.) zareagovali aj výrobcovia vakcíny. Prostredníctvom oficiálneho účtu Sputnika V na twitteri vyhlásili, že za negatívne komentáre o vakcíne žiadajú verejné ospravedlnenie.

„Žiadame verejné ospravedlnenie Christy Wirthumerovej-Hochovej z EMA za jej negatívne vyjadrenia voči štátom Európskej únie, ktoré priamo schvaľujú Sputnik V. Jej komentáre vyvolávajú vážne otázky o možnom politickom zasahovaní do prebiehajúceho procesu posudzovania EMA,“ uviedli výrobcovia.

Pripomenuli, že ich očkovaciu látku schválili už v 46 štátoch. „Po tom, ako EMA odložila posúdenie Sputnika V o niekoľko mesiacov, teraz nemá právo podkopávať dôveryhodnosť ďalších 46 regulačných orgánov, ktoré preskúmali všetky potrebné údaje,“ napísali výrobcovia. Podľa nich sa EMA takto negatívne nevyjadrovala k žiadnej inej vakcíne.

EMA prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu priebežného hodnotenia vo štvrtok (4. 3.). Celý proces môže trvať aj niekoľko mesiacov. „Akékoľvek odporúčania budú založené na sile vedeckých dôkazov o bezpečnosti, kvalite a efektivite vakcíny, a ničom inom. Rolling review bude pokračovať, kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov pre formálnu žiadosť o povolenie na používanie“ zdôraznila pre agentúru SITA Sophie Labbe z mediálneho oddelenia EMA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko