Na hlavný obsah

Maturity tento rok nebudú, známky vzniknú na základe priemeru

Žiaci, ktorí s priemerom nebudú spokojní, môžu požiadať o ústnu skúšku.

Maturity tento rok nebudú, známky vzniknú na základe priemeru
Na snímke minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Maturitné skúšky sa v klasickej podobe neuskutočnia ani tento rok. Na pondelkovej (22. 3.) tlačovej besede o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

V školskom roku 2020/2021 sa ruší písomná časť maturitnej skúšky. Známka z ústnej maturity, praktickej maturity a jej teoretickej časti sa vypočíta spriemerovaním koncoročných známok vysvedčení zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z daného predmetu alebo skupiny predmetov.

„Do 10. mája prebehne koncoročná klasifikácia vrátane komisionálnych skúšok. 19. mája dostáva žiak spriemerovanú známku. Ak má žiak záujem, môže požiadať o klasickú ústnu maturitu, napríklad aj v prípade, ak si chce danú známku opraviť na lepšiu. Táto skúška prebehne v termíne od 31. mája. Ak žiak nemá záujem o ústnu skúšku, toto je jeho výsledná známka,“ priblížil minister.

Systém pre tento rok je teda nastavený rovnako ako vlani. Podľa Gröhlinga bude ministerstvo zvažovať, či by sa aj v budúcnosti nemal priemerný prospech započítavať do maturitnej známky alebo či by maturita nemohla prebiehať inou formou, „napríklad formou samostatnej práce a projektu.“

Dôvodom zrušenia tohtoročnej maturity je druhá vlna pandémie a s ňou spojené prerušenie dochádzky do škôl, ako aj ťažko predvídateľná epidemiologická situácia na Slovensku v budúcich týždňoch. „Toto rozhodnutie je konečné, zverejnené a podpísané a urobili sme ho, aby sme zastabilizovali situáciu na najbližšie týždne,“ uviedol Gröhling s tým, že nechcel riskovať, že študenti zostanú „v patovej situácii.“ Podľa vlastných slov, vzhľadom k aktuálnej politickej situácii, sám nevie, či ešte po strede (24. 3.) bude ministrom.

Rozhodnutie ministra školstva aj bližšie informácie k organizácii maturít v školskom roku 2020/2021 sú k dispozícii na web stránke ministerstva školstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko