Na hlavný obsah

Medziročná inflácia sa vo februári udržala pod jedným percentom

Jej medziročnú hodnotu ovplyvnil pokles cien potravín i alkoholu

Medziročná inflácia sa vo februári udržala pod jedným percentom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medziročná februárová inflácia sa udržala pod úrovňou 1 %, počas druhého mesiaca v roku zdraželi najmä palivá, ovocie, zelenina či tabak. V pondelok (15. 3.) o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spotrebiteľské ceny boli na Slovensku vo februári 2021 medziročne vyššie o 0,9 %, inflácia bola mierne vyššia ako v januári, stále však výrazne pod hodnotami minulého roka. „V medziročnom referenčnom porovnaní hodnotu inflácie ovplyvnili výrazne nižšie ceny za energie o 4,6 % aj zlacnenie potravín o 0,7 %,“ podotkli štatistici.

Medzimesačný rast cien ovplyvnila doprava aj alkohol

Na medzimesačný rast cien o 0,3 % malo najväčší vplyv zvýšenie cien v odbore doprava o 1,8 %, a to najmä rast cien palív a mazadiel pre prostriedky osobnej dopravy o 4,6 %. Oproti januáru zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak pri raste cien tabaku o 1 %. V odbore zdravotníctvo cenový rast spôsobili hlavne vyššie poplatky za ambulantné služby o 0,4 %. Jediný odbor, ktorý zaznamenal pokles cien, boli odevy a obuv o 0,3 %.

Aktuálnu hodnotu medzimesačnej inflácie ovplyvnil podľa štatistikov aj rast cien v odbore potraviny a nealkoholické nápoje o 0,2 %, čo spôsobili vyššie ceny celej skupiny potravín o 0,4 %. Vzrástli hlavne ceny zeleniny (vrátane zemiakov) o 3,1 %, ovocia o 1 %, mlieka, syrov a vajec o 0,7 % a taktiež olejov a tukov o 0,6 %. V porovnaní s januárom však pokles zaznamenali nealkoholické nápoje o 1,3 %, v rámci tejto skupiny klesli nielen ceny kávy, čaju a kakaa, ale aj ceny nealkoholických nápojov.

V cenách za bývanie a energie došlo k miernemu zvýšeniu o 0,1 %, a to hlavne vplyvom rastu cien za zber smetí o 1,4 %, ostatných služieb týkajúcich sa obydlia o 1 % a za dodávku vody o 0,8 %. Ceny za energie ako elektrina či plyn zostali v medzimesačnom porovnaní na rovnakej úrovni.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Medziročnú hodnotu ovplyvnil pokles cien potravín i energií

Medziročnú hodnotu inflácie, ktorá bola na úrovni 0,9 %, ovplyvnil druhý mesiac po sebe pokles cien potravín a alkoholických nápojov o 0,6 % a cien v oblasti bývania a energií o 1,1 %. Medziročné poklesy v odbore bývanie, najmä cien energií ako plyn a elektrina, boli zhodné s januárovým znížením. Ceny plynu boli medziročne nižšie o 9,7 %, elektriny o 4,3 % a tepla o 1 %. Naopak, poplatky za dodávku vody a iné služby zaznamenali rast, za zber smetí boli vyššie o 7,2 %, stočné sa zvýšilo o 4,1 % a dodávka vody o 2,8 %.

V odbore potraviny a nealkoholické nápoje infláciu ovplyvnili najmä medziročne nižšie ceny zeleniny o 5,2 %, ovocia o 4,9 % a pokles cien mäsa o 1,4 %. Zdraželi aj chlieb a obilniny o 1,5 % a mlieko, syry a vajcia o 0,3 %.

V rámci zvyšných odborov ceny rástli napríklad v odbore reštaurácie a hotely o 3 %. Vyššie ceny boli aj v odbore zdravotníctvo o 2,9 %, kde zdraželi služby zubných lekárov o 6,1 % či zdravotnícke pomôcky o 4,3 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika