Na hlavný obsah

Ministri Gröhling a Korčok podávajú demisiu

Vládu po Sulíkovi opúšťajú ďalší jej členovia za SaS.

Ministri Gröhling a Korčok podávajú demisiu
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podáva demisiu. Informoval o tom v stredu (24. 3.) počas rokovania vlády. Demisiu podáva aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Strana to uviedla v tlačovej správe. Demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej obaja odovzdajú vo štvrtok 25. marca.

Gröhling sa poďakoval kolegom na rezorte, učiteľom, zamestnancom škôl, rodičom aj žiakom za „pomoc pri zvládaní pandémie“ v uplynulom roku. „Je načase, aby sa zastabilizovala situácia tak vo vláde, ako aj v parlamente,“ podotkol.

Šéf diplomacie Korčok sa nachádza pracovne v Bruseli, o svojej demisii preto premiéra Igora Matoviča (OĽANO) informoval písomne. „Bolo mi potešením s vami spolupracovať, spoznať vás ako kolegyne a kolegov. Politika prináša aj takéto situácie ako dnes, keď spolu s ďalšími kolegami odchádzame z vlády. Prosím vás, aby ste pri akomkoľvek vnútropolitickom vývoji, urobili maximum pre dodržanie programového vyhlásenia vlády v oblasti zahraničnej a európskej politiky,“ uviedol Korčok.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus sa za svojho rezortného šéfa rozlúčil s členmi vlády. „V jeho mene som doniesol na dnešné rokovanie vlády jej členkám a členom malý rozlúčkový darček z rezortu diplomacie. Zdá sa totiž, že je v tomto zložení nateraz posledné,“ píše Klus na sociálnej sieti.

SaS už skôr avizovala, že dáva premiérovi Matovičovi do stredy ultimátum na to, aby odišiel z funkcie. Predseda SaS Richard Sulík už podal demisiu v utorok (23. 3.). Urobil tak po tom, ako premiér Matovič v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, jednou z nich bol aj odchod Sulíka z vlády. Ďalšou bol odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) z funkcie. Kolíková podala demisiu v utorok.

Sulík skonštatoval, že ak do stredy neodíde Matovič z postu premiéra, podajú demisiu aj ďalší ministri nominovaní stranou SaS. Strana zároveň hrozí odchodom z koalície. Prezidentka po viacerých demisiách ministrov vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko