Na hlavný obsah

Ministerstvo dopravy preverí, či NDS porušila zákon pri demolácii unikátneho ihriska

Umelecké dielo zrovnali so zemou.

Ministerstvo dopravy preverí, či NDS porušila zákon pri demolácii unikátneho ihriska
Pri budovaní diaľničnej križovatky zbúrali aj futuristické ihrisko. Foto: Slovenské centrum dizajnu

Ministerstvo dopravy chce preveriť, či Národná diaľničná spoločnosť (NDS) neporušila zákon. V uplynulých dňoch totiž sociálne siete obleteli fotky zdemolovaného detského ihriska sochára Alexandra Bilkoviča, ktoré stálo na odpočívadle Triblavina. Pri budovaní novej križovatky ho dali zbúrať aj napriek tomu, že pred rokmi sľubovali jeho zachovanie. Krok vyvolal rozhorčenie v umeleckej obci.

Funkcionalistické ihrisko vzniklo špeciálne pre odpočívadlo Triblavina ešte v roku 1987. Atypické preliezky futuristického vzhľadu boli počas posledných štyroch rokov ohradené hlinou navezenou pri stavbe križovatky. NDS vtedy sľubovala, že bude zachované a ako umelecké dielo sa stane súčasťou novej stavby. V piatok (26. 3.) sa ale na internete objavili fotky ťažkej techniky, ktorá ho zrovnala so zemou.

Vedenie NDS v nedeľu (28. 3.) vyhlásilo, že zbúraniu predchádzali povoľovacie procesy a ukázali aj podpisy od dvoch ďalších architektov, ktorí pracovali na umiestnení diela.

Na vyhlásenia NDS v pondelok (27. 3.) zareagovala autorská spoločnosť LITA, ktorá zdôraznila, že k demolácii nikdy nevydala súhlasné stanovisko a NDS mala povinnosť pýtať si súhlas. „Autorský zákon vlastníkovi diela ukladá povinnosť nám svoj zámer oznámiť v prípade, že autor diela ani jeho dedičia nie sú známi alebo ich nemožno nájsť. Ide o formálnu – a z nášho pohľadu v takýchto prípadoch nie celkom funkčne nastavenú zákonnú požiadavku. NDS s ňou z nášho pohľadu navyše nenaložila správne, keďže dedička po A. Bilkovičovi, jeho pani manželka, ešte žije a bolo by vhodné s ňou komunikovať priamo,“ uviedla LITA.

Podľa zákona je možné s umeleckým dielom nakladať len pri súhlase všetkých vlastníkov autorských práv. Diaľničiari tak mali mať aj podpis od Ľudmily Bilkovičovej, vdovy po Alexandrovi Bilkovičovi, na ktorú po jeho smrti v roku 1995 prešli autorské práva jeho tvorby. „Nemajú môj podpis, nikdy ma nekontaktovali, urobili to svojvoľne,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Šéf Slovenského múzea dizajnu Maroš Schmidt je z konania NDS sklamaný, chcel by však zachrániť aspoň to, čo z diela zostalo. „Stále ponúkame pomocnú ruku aspoň vo forme, že by nám bol umožnený takzvaný archeologický výskum a vykopanie aspoň nejakých častí.“

Na ponuku múzea ani otázky Rádiožurnálu NDS v pondelok (29. 3.) do uzávierky neodpovedala. Témou sa medzičasom začal zaoberať aj jej hlavný akcionár – ministerstvo dopravy. „Minister dopravy detailne preverí postup NDS a následne bude informovať o ďalších krokoch,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko