Na hlavný obsah

Minulý rok zmizol z povrchu Zeme dažďový prales o rozlohe Holandska

Môžu za to ľudské aktivity či požiare.

Minulý rok zmizol z povrchu Zeme dažďový prales o rozlohe Holandska
Na snímke odlesnené územie Amazonského pralesa v brazílskom štáte Para na severe krajiny. Foto: TASR/AP

Rozsah ničenia dažďového pralesa vo svete sa v minulom roku zvýšil a dosiahol tretie najvyššie hodnoty za ostatných 20 rokov. Plocha pralesa sa znížila o 4,2 milióna hektárov, čo je zhruba rozloha Holandska, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje organizácie Global Forest Watch (GFW). Medziročne sa zvýšila miera odlesňovania o 12 %. Situácia sa zhoršila v Latinskej Amerike, zatiaľ čo v juhovýchodnej Ázii sa mierne zlepšila.

Podľa bádateľov môžu za odlesňovanie rozširujúce sa ľudské aktivity ako poľnohospodárstvo či ťažba dreva. Počas pandémie covidu-19 mnohé štáty menej presadzovali zákony na ochranu dažďového pralesa. Politiky, ktoré majú za cieľ naštartovať ekonomiku po poklese v dôsledku epidémie, sa taktiež môžu negatívne premietnuť do rýchlosti odlesňovania.

V roku 2020 sa tiež nepodarilo dosiahnuť cieľ kupovať iba udržateľné produkty, ktoré si stanovili globálne značky tovaru pre domácnosti, napísala agentúra Reuters.

Najväčšia odlesnená plocha pripadá na Brazíliu, ktorá stratila 1,7 milióna hektárov pralesa. To je o 25 % viac ako v predminulom roku. Za negatívny vývoj môže podľa bádateľov väčší počet požiarov, ale aj škrty v rozpočte inštitúcií, ktoré majú ochranu pralesa na starosti. Odlesňovanie sa zvýšilo aj v Bolívii so stratou 276 900 hektárov. Naopak, mierne zlepšenie zaznamenala Kolumbia.

„Vidíme vcelku významný pokles v Indonézii a Malajzii, ktorý sme ale nezaznamenali v iných častiach sveta,“ uviedla Mikaela Weissová z GFW. Za zlepšenie podľa štúdie môžu niektoré opatrenia tamojších vlád. Situácia sa však nezlepšila v ďalších ázijských krajinách – napríklad v Kambodži, Laose a Barme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet