Na hlavný obsah

Mjanmarské protesty proti vojenskej junte pokračujú, vyžiadali si ďalšie obete

Protestuje sa vo viacerých mestách.

Mjanmarské protesty proti vojenskej junte pokračujú, vyžiadali si ďalšie obete
Polícia rozháňa účastníkov protestov slzným plynom. Foto: SITA/AP

V Mjanmarsku v pondelok (8. 3.) počas protestov proti februárovému vojenskému prevratu zahynuli minimálne ďalší dvaja demonštranti. Podľa svedkov utŕžili strely do hlavy v meste Myitkyina, ktoré je metropolou severného Kačjinského štátu.

V najväčšom mjanmarskom meste Rangúne ostalo v pondelok zatvorených mnoho obchodov, tovární a bánk v rámci celoštátneho štrajku, ku ktorému vyzvali odborové organizácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštrantov rozháňajú aj streľbou

Na fotografiách z demonštrácie v Myitkyine, zverejnených na facebooku, je podľa Reuters vidieť bezvládne telá dvoch mužov ležiacich na ulici. Svedkovia uviedli, že polícia proti protestujúcim zakročila omračujúcimi granátmi a slzným plynom. Niekoľko ľudí bolo zasiahnutých strelami z neďalekých budov. Dvaja ľudia zomreli a traja ďalší utrpeli zranenia, povedali pre agentúru svedkovia.

OSN minulý týždeň uviedla, že mjanmarská polícia a armáda už od prevratu z 1. februára zabili pri potláčaní demonštrácií viac ako 50 ľudí a vyše 1 700 ich zadržali. Mjanmarská armáda v pondelkovom vyhlásení oznámila, že v nedeľu (7. 3.) pri demonštráciách zatkla ďalších 41 osôb.

Vojaci sú aj v nemocniciach a na univerzitách

Pouličné protesty v pondelok okrem mesta Myitkyina pokračovali aj v Rangúne, Mandalaj aj na ďalších miestach. V metropole Neipyijtu rozháňali bezpečnostné zložky demonštrantov slzným plynom. V niektorých mestách demonštranti mávali vlajkami vyrobenými zo ženských šatiek alebo oblečenie rozvešali v uliciach a pripomenuli si tak Medzinárodný deň žien.

Poriadková polícia stojí vo formácii pred cestnou barikádou. Nad cestou visia tradičné ženské šatky ako pripomienka Medzinárodného dňa žien. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Mjanmarské štátne médiá oznámili, že príslušníci bezpečnostných síl sú prítomní v nemocniciach a na univerzitách, kde dohliadajú na „dodržiavanie zákonov“. Vojenská junta zároveň varovala, že štátni zamestnanci „budú okamžite prepustení“, ak budú pokračovať v štrajku.

Najmenej deväť odborárskych organizácií, vrátane tých v stavebnom priemysle, poľnohospodárstve a vo výrobe, vyhlásilo na pondelok celoštátny štrajk s požiadavkou návratu zvolenej vlády pod vedením nositeľky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij k moci. „Je načase konať na obranu demokracie,“ uviedli odbory. Protesty v krajine pretrvávajú o 1. februára, keď vojenská junta zvrhla občiansku vládu, prevzala moc v krajine a na jeden rok vyhlásila výnimočný stav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet