Na hlavný obsah

Moskva nejaví záujem o dialóg, vyhlásil Korčok na stretnutí šéfov diplomacií krajín NATO

Perspektívu zlepšenia vzťahov s Ruskom nevidí.

Moskva nejaví záujem o dialóg, vyhlásil Korčok na stretnutí šéfov diplomacií krajín NATO
Na snímke vľavo slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS) počas rozhovoru s maďarským kolegom Petrom Szijartóom na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO. Foto: SITA/AP

Rusko je komplexnou bezpečnostnou výzvou pre krajiny NATO aj ich bezprostredných susedov, zhodli sa ministri zahraničných vecí členských štátov Aliancie spolu s partnermi z Fínska a Švédska. Slovensko na stretnutí zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS).

Ministri v stredu (24. 3.) v Bruseli rokovali o Rusku a jeho pôsobení, a to vrátane šírenia propagandy a dezinformácií v členských štátoch, ale aj tých v bezprostrednom susedstve, informoval rezort diplomacie. „Slovensko stojí za doterajšou politikou NATO voči Rusku, ktorá kombinuje posilňovanie kolektívnej obrany spojencov s dialógom s Ruskom v témach spoločného záujmu. Avšak musím s poľutovaním konštatovať, že Moskva naďalej nejaví o takýto dialóg záujem a nesie tak plnú zodpovednosť za súčasný stav,“ vyhlásil Korčok s tým, že v súčasnom správaní sa Ruska nevidí ani perspektívu zlepšenia tohto stavu.

Ako zásadné hodnotí Korčok prípady, akými sú otrava Alexeja Navaľného, tvrdé zákroky proti protestom, kybernetické útoky proti výskumným zariadeniam skúmajúcim COVID-19 či zasahovanie do volieb. NATO ich podľa neho nemôže prehliadať.

Ministri hovorili aj o ruských vojenských a hybridných aktivitách v partnerských krajinách Aliancie. „Osobitne som kolegov upozornil na situáciu na Ukrajine, v Gruzínsku, ale aj na západnom Balkáne. Rusko je v týchto krajinách aktívne, zneužíva tam rovnako ako v našich krajinách naše zraniteľnosti, využívajúc aj prebiehajúcu pandémiu,“ zdôraznil Korčok s tým, že ani v tomto prípade sa Aliancia nemôže len nečinne prizerať, ale musí aktívne podporovať euroatlantickú budúcnosť svojich partnerov. „Okrem posilňovania vlastnej odolnosti musí pomáhať zvyšovať odolnosť partnerov,“ dodal.

Rezort dodáva, že minister pripomenul aj riziká a ohrozenia spôsobené technologickým pokrokom, vrátane rizík vyplývajúcich z prítomnosti technológií nečlenských štátov NATO alebo EÚ v kritickej a dôležitej infraštruktúre týchto spoločenstiev.

Minister Korčok v stredu oznámil svoju demisiu v súvislosti s vládnou krízou. Premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o demisii neinformoval osobne, keďže sa zúčastnil na spomínanom stretnutí v Bruseli. Prezidentke ju odovzdá po svojom návrate na Slovensko vo štvrtok (24. 3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko