Na hlavný obsah

Na Islande vybuchla sopka, úrady stopli leteckú dopravu

Odborníci erupciu očakávali, nikoho zrejme neohrozila.

Na Islande vybuchla sopka, úrady stopli leteckú dopravu
Na snímke vulkanická činnosť islandskej sopky. Foto: SITA/AP

Na Islande neďaleko hlavného mesta Reykjavík vybuchol vulkán. Informoval o tom islandský meteorologický úrad. Medzinárodné letisko Keflavík podľa agentúry Reuters pozastavilo všetky prichádzajúce aj odchádzajúce lety. Obyvateľov ostrova v posledných týždňoch neustále rušili desaťtisíce zemetrasení, z ktorých niektoré dosiahli silu až 5,7 stupňa, vedci preto sopečnú erupciu predpovedali.

Výbuch nastal na polostrove Reykjanes zhruba 30 kilometrov na juhozápad od metropoly, uviedol islandský meteorologický úrad. Oblasť je ohniskom sopečnej a seizmickej aktivity, v minulých týždňoch ňou otriaslo až 40 000 výbuchov.

Tamojšie médiá ukazujú obrázky nočnej oblohy ožiarenej jasne červenou farbou. Na miesto sa vydal vrtuľník s vedeckým osadenstvom, aby posúdil rozsah erupcie, oznámilo letisko.

Výbuch zafarbil oblohu na červeno.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Prvé známky sopečnej činnosti zaznamenala meteorologická stanica o 22.40 h SEČ. Erupciu potom potvrdili satelitné snímky a webové kamery, uviedla stanica na svojom webe. Na twitteri napísala, že seizmografy zaznamenali len veľmi slabé otrasy.

Islandské medzinárodné letisko Keflavík a malý rybársky prístav Grindavik sa nachádzajú len pár kilometrov od miesta výbuchu. Oblasť však nie je obývaná a nečaká sa, že by erupcia niekoho ohrozila, napísala agentúra AFP.

Island leží medzi eurázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba pomaly vzďaľujú rýchlosťou asi dva centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia. Zdrojom poslednej vlny otrasov bola veľká masa roztavenej horniny známej ako magma, ktorá sa pohybovala asi kilometer pod povrchom a snažila sa predrať na povrch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet