Na hlavný obsah

Na OH v Tokiu nebudú môcť vypomáhať dobrovoľníci zo zahraničia

Organizátori tiež vylúčili z hľadísk zahraničných divákov.

Na OH v Tokiu nebudú môcť vypomáhať dobrovoľníci zo zahraničia
Muž s ochranným rúškom kráča okolo reklamného pútača na odložené letné olympijské hry v Tokiu. Foto: TASR/AP

Počas pondelka (22. 3.) sa síce objavili dohady, že na olympijských hrách (OH) a paralympijských hrách (PH) v Tokiu by sa mohli objaviť aj dobrovoľníci zo zahraničia, organizátori však tieto špekulácie ihneď vyvrátili. Od soboty (20. 3.) je tiež definitívne, že v lete 2021 sa do hľadísk nedostanú iní ako japonskí priaznivci. Cieľom týchto opatrení je eliminácia rizika šírenia ochorenia COVID-19. Práve pandémia koronavírusu spôsobila odklad OH a PH v Tokiu z leta 2020 o jeden rok.

„Je nám to veľmi ľúto, ale nemali sme inú možnosť ako z tohto procesu vylúčiť všetky osoby zo zahraničia,“ informoval v pondelok generálny riaditeľ organizačného výboru tokijských hier Toširo Muto.

Na chode OH a PH by sa malo podieľať až 80 000 dobrovoľníkov bez nároku na akýkoľvek honorár, taký bol plán organizátorov. Toto číslo možno klesne, keďže do Japonska sa nedostanú priaznivci zo zahraničia a nebude potrebné množstvo koordinátorov ich pohybu. Pôvodne sa rátalo s výpomocou z cudziny v počte 5 000 ľudí.

Veľkým testom pred štartom OH bude od najbližšieho štvrtka (25. 3.) púť pochodne s olympijským ohňom. Tá sa začne na severovýchode krajiny vo Fukušime a vyvrcholí v druhej polovici júla v Tokiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport