Na hlavný obsah

Na Slovensku šijú rúška, ktoré sa vyrovnajú respirátorom FFP2

Výnimočné rúška vznikajú v tradičnej textilnej fabrike.

Na Slovensku šijú rúška, ktoré sa vyrovnajú respirátorom FFP2
Na ilustračnej snímke šičky v dielni v Bánovciach nad Bebravou. Foto: RTVS

Od pondelka (8. 3.) je na Slovensku v obchodoch a vo verejnej doprave povinnosť nosiť respirátory. Textilná fabrika v Bánovciach nad Bebravou začala už počas prvej vlny šiť antibakteriálne rúška. Teraz sa špecializuje na nanorúška s certifikovanou ochranou respirátora FFP2. Vyrába ich aj pre Štátne hmotné rezervy, fakultné nemocnice a ministerstvo vnútra.

Jedinečné rúška šijú v tradičnej textilnej fabrike, ktorá má za sebou 70 rokov skúseností. Modely si vyvinuli sami. „Bola to práca nášho tímu. Dali sme hlavy dokopy a vytvorili sme niečo, čo sa podobalo respirátoru. Vytvorili sme päť typov rúšok a tieto dve, ktoré aktuálne šijeme, boli najlepším tvarom a teraz ich šijeme ďalej,“ povedala výrobná riaditeľka závodu Oľga Provazníková pre televízny regionálny magazín Regina.  

Všetky materiály a komponenty, z ktorých sú rúška vyrobené, sú certifikované. Pred ochorením COVID-19 chránia hotové rúška minimálne na úrovni respirátorov FFP2. „Je to kvalitný výrobok, ktorý je mnohokrát oprateľný,“ povedal generálny riaditeľ závodu Zornica Banko Fashion Bánovce nad Bebravou Igor Maukš. Podotkol, že na rozdiel od bežne dostupných respirátorov, sa tieto textilné môžu opakovane prať a vďaka tomu ich môžu ľudia používať viackrát.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny