Na hlavný obsah

Naď je presvedčený, že vláda sa udrží. Vedenie SIS by mal riešiť premiér

Vládne hnutie potrebuje na rozhodnutie čas.

Naď je presvedčený, že vláda sa udrží. Vedenie SIS by mal riešiť premiér
Minister obrany SR Jaroslav Naď (vpravo) počas rokovania vlády. Foto: SITA

Koaliční lídri rokujú, teraz je dôležité situáciu upokojiť, mieni minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). O výzve prezidentky Zuzany Čaputovej na demisiu premiéra Igora Matoviča (OĽANO) si myslí, že je to vykopávanie otvorených dverí. „V nedeľu (21. 3.) sme dosť jasne povedali, že pán premiér je pripravený odstúpiť,“ povedal pred stredajším (24. 3.) rokovaním vlády s tým, že jej vyhlásenie je len zbytočným prilievaním oleja do ohňa.

Rokovania o koaličnej kríze trvajú už tri týždne. Demisiu podali zatiaľ piati ministri, avizoval ju ešte jeden ďalší. Zámer odísť z postu premiéra oznámil aj Igor Matovič, zatiaľ ale neuviedol, kedy tak urobí. Podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) netreba nič unáhliť. „Všetky rokovania na to, aby prebehli dobre, potrebujú čas,“ vyhlásil Heger a dodal, že všetky ministerstvá, ktoré sú dôležité pre boj s pandémiou, pracujú naplno a ich chod nie je ohrozený.

Naď je presvedčený, že vláda sa udrží, „či už v štvorkoalícii alebo v trojkoalícii“. Podávanie demisií členov vlády považuje za „zbytočné teátro“. Dodal, že v hnutí OĽANO sú pripravení rokovať a vyjednávať, za podmienkou pre SaS, aby sa vzdala jedného ministerstva, si ale stoja. „Dali sme im ho z hľadiska dobrých vzťahov, ale tie dobré vzťahy sa, žiaľ, skončili,“ dodal. Dúfa, že situáciu sa do konca týždňa podarí vyriešiť, v hnutí majú záujem na udržaní štvorkoalície.

Nový šéf SIS príde na rad až po upokojení situácie

Nové obsadenie postu šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) chcú vo vláde riešiť až po tom, ako sa upokojí situácia v súvislosti s vládnou krízou. „Dohodli sme sa, že to miesto obsadíme až potom, keď stabilizujeme koalíciu,“ vyhlásil Naď. Pozícia, na ktorú nominovalo hnutie Sme rodina Vladimíra Pčolinského, sa uvoľnila po jeho obvinení z prijímania úplatku. Zatiaľ nie je jasné, ktorá strana nominuje nového šéfa.

Na otázku, či by mala táto funkcia pripadnúť hnutiu OĽANO, povedal, že to nepatrí medzi ich požiadavky. „Otvorila sa diskusia o koalícii a aj táto pozícia šéfa SIS môže byť súčasťou tejto diskusie. Meno nového riaditeľa SIS by mal odobriť aj predseda vlády a uvidíme, kto to bude. Ten sa s tým musí stotožniť, čiže počkáme,“ dodal minister obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko