Na hlavný obsah

NAKA zadržala riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského

Dôvodom by mali byť podozrenia z korupcie.

NAKA zadržala riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského
Na snímke bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala vo štvrtok ráno (11. 3.) riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Správu priniesol Denník N, dôvodom by podľa neho mali byť podozrenia z korupcie. Denník informuje, že zadržanie prebehlo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Pčolinský je vo funkcii od apríla 2020. Je nominantom hnutia Sme rodina.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová k prípadu podrobnosti neuviedla. „K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa ÚŠP nebude vyjadrovať,“ povedala pre TASR.

Obhajca Zoroslava Kollára Martin Berec pár hodín po udalostiach informoval, že podnikateľa obvinili v ďalšom prípade. „Môžem potvrdiť, že sme prevzali uznesenie o vznesení obvinenia. Voči obvineniu ideme podávať sťažnosť. Viac sa k tomu vyjadrovať nebudeme,“ povedal Berec. Obvinenie má súvisieť s poskytnutím úplatku Pčolinskému.

Informáciu, že v prípade podozrenia z korupcie u Pčolinského má ísť práve o úplatok od podnikateľa Kollára, priniesol už skôr portál Aktuality.sk. Podľa portálu mala SIS podnikateľa odpočúvať a rozpracovávať, na pokyn Pčolinského mala tieto aktivity následne zastaviť. Polícia Kollára zatkla koncom októbra 2020 v rámci akcie Víchrica, stále je vo väzbe.

Pčolinského podľa informácií Denníka N usvedčuje aj jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorý mu úplatok podľa vyšetrovateľov odovzdal. Beňu zadržala NAKA v rámci akcie Judáš v decembri minulého roka, od začiatku spolupracoval s políciou.

Pčolinského bude vo veci zastupovať obhajkyňa a dlhoročná bývalá prokurátorka GP SR Eva Mišíková. „Pán Pčolinský si ma zvolil za obhajkyňu a ja som príslušnú zložku prijala,“ uviedla s tým, že v danej chvíli sa vzhľadom na vykonávanie úkonov k veci vyjadrovať nemôže.

Prezidentka sa oboznamuje so situáciou

Prezidentka Zuzana Čaputová v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa Pčolinského dočasne postaví mimo službu. Predtým sa plánuje dôkladne oboznámiť so situáciou. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) požiadal prezidentku o Pčolinského dočasné postavenie mimo služby vo štvrtok ráno listom.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) informácie o zadržaní šéfa SIS nekomentuje. Zároveň dodal, že vyšetrovatelia sú procesne nezávislí. „Ako som už v minulosti opakovane uviedol, nemám vopred žiadne informácie o plánovaných akciách Národnej kriminálnej agentúry,“ zdôraznil minister.

Lipšic presunul úkony na zástupcu

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic presunul všetky úkony nadriadeného prokurátora v prípade zadržania riaditeľa SIS na svojho zástupcu Petra Kysela, informovala hovorkyňa GP SR.

„V danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie aj na základe výpovede môjho bývalého klienta a Vladimír Pčolinský bol v minulosti mojím blízkym spolupracovníkom na Ministerstve vnútra SR,“ vysvetlil Lipšic dôvod svojho rozhodnutia. „Z uvedeného dôvodu v súlade so zákonom a mojím verejným prísľubom počas kandidatúry na funkciu špeciálneho prokurátora, vykonáva všetky úkony nadriadeného prokurátora v tejto veci vrátane nevyhnutných aprobačných úkonov môj zástupca,“ doplnil.

Zadržanie šéfa SIS bude témou kontrolného výboru

Zadržaním Pčolinského sa bude zaoberať aj Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS, a to na svojej najbližšej schôdzi v stredu 17. marca. Potvrdil to člen výboru a podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)..

Šeliga poprel, že by kontrolný výbor informáciami o údajných podozreniach z korupcie disponoval. „Ak by som takouto informáciou disponoval, oznámil by som ju orgánom činným v trestnom konaní. Žiadne takéto informácie výbor nemal,” doplnil.

„Zadržanie šéfa SIS je mimoriadne vážne a zároveň je dôkazom, že polícia a prokuratúra majú voľné ruky a neexistuje žiaden politický vplyv na orgány činné v trestnom konaní. Očakávam, že v tejto situácii pani prezidentka postaví riaditeľa SIS mimo službu,“ uviedol na sociálnej sieti.

Šéfku rezortu spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) informácia o zadržaní šéfa SIS zaskočila. „Je preto dôležité, aby sme dostali skoré a jasné vyjadrenie od tých, ktorí teraz majú kompetenciu v tejto veci konať,“ uviedla s tým, že ide o vážne podozrenia. „Navyše vo vzťahu k riaditeľovi informačnej služby, ktorej úlohou je chrániť krajinu pred tými najzávažnejšími bezpečnostnými hrozbami,“ zdôraznila. Žiadosť, s ktorou sa ráno listom na prezidentku obrátil predseda parlamentu Boris Kollár, vníma pozitívne.

Pre predsedu parlamentu je zadržanie Pčolinského jasným dôkazom, že aktuálna vláda je protikorupčná a NAKA má rozviazané ruky. „Ak sa podozrenia potvrdia, okamžite budeme situáciu riešiť,“ vyhlásil Kollár.

Bez oficiálneho stanoviska SIS

SIS vyhlásila, že zatiaľ k veci nemôže zaujať oficiálne stanovisko. „SIS zatiaľ neboli doručené orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK) informácie týkajúce sa vykonávaných úkonov NAKA vo vzťahu k osobe riaditeľa Vladimíra Pčolinského. Z tohto dôvodu SIS nemôže k predmetnej veci zaujať oficiálne stanovisko,“ uviedla hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

SIS dodáva, že vo veci bude postupovať v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona v oblasti riadenia SIS, služobného pomeru riaditeľa SIS a poskytne tiež OČTK súčinnosť v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom. „Riadenie SIS je v súčasnosti zabezpečené v súlade so zákonom a štatútom SIS schválenom vládou SR,“ zdôraznila hovorkyňa.

Správu budeme aktualizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko