Na hlavný obsah

Nemecko pomôže Slovensku. Prijme pacientov s koronavírusom

Letecky ich prepravia do Dortmundu.

Nemecko pomôže Slovensku. Prijme pacientov s koronavírusom
Na snímke zdravotný personál priváža pacienta do nemocnice. Foto: TASR

Nemecko pomôže Slovensku s urgentnou starostlivosťou o pacientov s ochorením COVID-19. Ambulantné lietadlo má pristáť v sobotu (6. 3.) v Dortmunde. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Slovensko ďakuje Nemecku a spolkovej krajine Severné Porýnie Westfálsko za to, že prijmú na urgentné ošetrenia vo svojich nemocniciach slovenských korona pacientov. Ambulantné lietadlo dnes pristane v Dortmunde. Vďaka nemeckým priateľom za túto pomoc v núdzi,“ napísal Korčok.

„Sme v kontakte aj s ďalšími spolkovými krajinami. Toto nie sú gestá, ale skutočná pomoc, ktorá pomáha zachraňovať ľudské životy. Sme za ňu Nemecku vďační,“ dodal.

Prevoz prvého pacienta s ochorením COVID-19 do nemeckého Dortmundu potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. „Ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. Ďakujeme spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za ponúknutú pomoc, rovnako ďakujeme aj ďalším krajinám, ktoré v rámci európskej solidarity pomáhajú Slovensku so zvládaním pandémie,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Okrem Nemecka už skôr ponúklo Slovensku pomoc aj Poľsko. Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode krajiny. Poľsko aj Nemecko ponúkli Slovensku desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko