Na hlavný obsah

Nemecko predĺžilo hraničné kontroly s Českom a Tirolskom

Pre cestujúcich budú stále platiť určité výnimky.

Nemecko predĺžilo hraničné kontroly s Českom a Tirolskom
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecko predĺžilo stále kontroly na hraniciach s Českou republikou a rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko do 31. marca, uviedol v stredu (17. 3.) nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Nemecko podľa neho možno ešte v marci uvoľní hraničný režim s Tirolskom, Česko si však pre zložitú epidemickú situáciu bude musieť počkať. Nemecko obnovilo hraničné kontroly 14. februára, keďže Česko a väčšina územia Tirolska sú zaradené na nemeckom zozname oblastí s vysokým výskytom mutácií koronavírusu.

Pre extrémne vysoké čísla prípadov v Česku Seehofer zatiaľ nevidí priestor na uvoľnenie režimu. Neželajú si to ani Bavorsko so Saskom, ktoré s Českom susedia. Naopak, v Tirolsku sa situácia zlepšuje. „Dúfame, že kontroly s Rakúskom budeme môcť ukončiť o niečo skôr, dokonca možno ešte v marci,“ povedal Seehofer.

Z oblastí s mutáciami smú do Nemecka cestovať len Nemci, cudzinci žijúci trvalo v Nemecku, nákladní dopravcovia či vybraní pendleri, ak sa preukážu negatívnym testom na koronavírus. Všetci s výnimkou cezhraničných pracovníkov a vodičov kamiónov musia po príchode do karantény.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet