Na hlavný obsah

Nezamestnaní budú môcť pokračovať v obnove hradov

Pomoc bude ale výrazne nižšia ako zvyčajne.

Nezamestnaní budú môcť pokračovať v obnove hradov
Na snímke bašta hradu Šariš, ktorú nazývajú Alžbetka počas rekonštrukcie v meste Veľký Šariš v utorok 14. júla 2020. Foto: TASR

Obnova hradov s pomocou nezamestnaných bude môcť pokračovať. Keďže ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny minulý rok avizovalo, že na pokračovanie projektu nemá disponibilné zdroje, rezort kultúry našiel alternatívne riešenie v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a a informatizácie (MIRRI) SR. Výzva však zatiaľ nepomôže všetkým záujemcom.

Projekt, ktorý zapája nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, funguje už desaťročie. Financie, ktoré sa podarilo zabezpečiť pre aktuálne obdobie, sú však len časťou z toho, čo sa vynakladalo na obnovu hradov v uplynulých rokoch. „Tá suma, ktorá je z MIRRI vyčlenená na túto výzvu, je niečo viac ako 1,1 milióna eur. Organizácie sa môžu uchádzať o sumu od 10 000 do 50 000 eur,“ povedala štátna tajomníčka rezortu kultúry Zuzana Kumanová.

Predseda združenia Zachráňme hrady Ratibor Mazúr snahu oboch ministerstiev o záchranu projektu víta, upozorňuje však,  že ide len o 20 % z bežnej sumy. „Obávame sa, že tento projekt bude čiastočne pozastavený a veľmi dramaticky zbrzdený. Môže dôjsť aj k znehodnoteniu doteraz vynaloženej práce,“ podotkol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Do projektu sa ročne zapájalo 600 až 800 nezamestnaných, ktorí tak získali prácu na sedem mesiacov. Výzva zatiaľ pomôže zhruba polovici záujemcov. Nepatrí medzi nich stredoveký hrad Šariš. Jeho obnova sa začala už pred 20 rokmi a z projektu obnovy si pomáhal od samého začiatku. Podľa správcu hradu Ladislava Babuščáka im však teraz hrozí, že práce na hrade nebudú pokračovať. „Pretože výzva, ktorú zverejnilo ministerstvo investícií, je momentálne len pre mimovládne organizácie a netýka sa obcí a miest,“ uviedol.

Babuščák sa spolieha na prísľub rezortu kultúry, že nájde spôsob, ktorý mu umožní podporiť ďalších realizátorov. To, že ide o prvú formu pomoci, potvrdila ministerka Natália Milanová (OĽANO). „Máme ďalšie riešenie a budeme v skorej dobe avizovať aj ďalšiu podporu práve pre obnovu hradu s nezamestnanými, ktorá je v rámci nášho programu Obnovme si svoj dom,“ ubezpečila.

Občianske združenia, neziskové organizácie či regionálne agentúry pôsobiace v oblasti regionálneho rozvoja môžu o aktuálnu dotáciu požiadať do 15. apríla. Žiadať môžu aj tí, ktorí už skôr požiadali o dotácie z programu Obnovme si svoj dom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko