Na hlavný obsah

Nezastavil ho koronavírus ani bezpečnostné riziká. František ako prvý pápež navštívil Irak

Je to historicky prvá cesta rímskeho biskupa do tejto krajiny.

Nezastavil ho koronavírus ani bezpečnostné riziká. František ako prvý pápež navštívil Irak
Iracký premiér Mustafa Kázimí (vpravo) víta pápeža Františka po jeho prílete na medzinárodné letisko v Bagdade 5. marca 2021. Foto: TASR/AP

Pápež František v piatok (5. 3.) dorazil do Bagdadu na vôbec prvú pápežskú návštevu Iraku. Je to zároveň jeho prvá zahraničná cesta od vypuknutia celosvetovej pandémie koronavírusu, na Blízkom východe bude štyri dni.

Vzhľadom na covid aj bezpečnostné riziká ide o Františkovu zatiaľ najriskantnejšiu cestu, 84-ročná hlava rímskokatolíckej cirkvi však trvala na splnení si tejto „povinnosti“, podotkla britská BBC. Návšteva Iraku je jeho prvou cestou mimo Taliansko od novembra 2019.

„Som šťastný, že môžem pokračovať v cestovaní, a táto symbolická cesta je zároveň záväzkom voči tejto krajine, ktorá už je už roky ťažko skúšaná utrpením,“ povedal pápež novinárom krátko pred pristátím v Bagdade.

Cieľom pápežovej cesty je povzbudiť ubúdajúcu kresťanskú komunitu a posilniť medzináboženský dialóg. Stretne sa s najuznávanejším duchovným predstaviteľom šiitskych moslimov, ajatolláhom Alím Sistáním. Pápež tiež odslúži svätú omšu v Chaldejskej katedrále sv. Jozefa v Bagdade aj na štadióne v meste Arbíl na kurdskom severe krajiny.

Bagdad aj Vatikán upokojujú, zvýšené šírenie nákazy podľa nich nehrozí

Pred Františkovým príletom sa pred jedným z bagdadských kostolov zhromaždili desiatky mužov, žien a detí. Mnohí nemali rúška a nedodržiavali odstupy. Následne podľa agentúry AP zamierili na letisko, aby tam privítali pápeža.

Bagdad aj Vatikán odmietli prílišné obavy z toho, že návšteva prispeje k ďalšiemu šíreniu nákazy koronavírusom. Trvajú na tom, že na všetkých podujatiach sa budú dodržiavať rozostupy a budú vymáhané všetky preventívne opatrenia.

Pápež chce povzbudiť zdecimovanú kresťanskú komunita

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni tento týždeň povedal, že pápežova návšteva Iraku je „aktom lásky“ a je dôležité, aby to Iračania vedeli. „Prichádzam k vám ako pútnik mieru, aby som zopakoval, že ste všetci bratia,“ povedal pápež vo videu určenom Iračanom v predvečer svojho príletu. „Prichádzam ako pútnik mieru hľadajúci bratstvo a hnaný túžbou spoločne sa modliť a kráčať aj s bratmi a sestrami z iných náboženstiev,“ dodal.

Kresťanská menšina v Iraku bývala omnoho početnejšia. Začala sa ale zmenšovať po americkej invázii v roku 2003. Počty kresťanských veriacich výrazne klesli v roku 2014, keď sa bojovníci teroristickej skupiny Islamský štát (IS) prehnali kresťanmi obývanými mestami na Ninivskej planine aj ich najvýznamnejším centrom – mestom Mosul.

Medzi miestami, ktoré pápež navštívi, je aj historický Ur – miesto, odkiaľ podľa Biblie pochádza prorok Abrahám uznávaný medzi židmi, kresťanmi aj moslimami.

Islamskí extrémisti mnohých kresťanov prinútili utiecť do susedného krudského regiónu alebo ešte ďalej. Domov sa ich vrátilo len málo a tí, ktorí sa takto rozhodli, tam našli zničené a vypálené domy a kostoly. V roku 2003 bol počet irackých kresťanov odhadovaný na 1,4 milióna, dnes sa v tejto blízkovýchodnej krajine hovorí o 250 000 kresťanoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet