Na hlavný obsah

Nové výnimky zo zákazu vychádzania sa budú týkať poľovníkov či návštevy kostolov

Predlžuje sa aj platnosť negatívneho testu.

Nové výnimky zo zákazu vychádzania sa budú týkať poľovníkov či návštevy kostolov
Na snímke žena pred uzavretým vstupom do kostola Sv. Vincenta De Paul v bratislavskom Ružinove. Foto: TASR

Dosluhujúca vláda v stredu (31. 3.) rozhodla o ďalších výnimkách zo zákazu vychádzania, ktoré budú platiť od 1. apríla. Ide o cestu na účel individuálnej duchovnej starostlivosti a späť. Znamená to, že ľudia budú môcť ísť počas Veľkej noci do kostolov, nepôjde však o klasické omše. Výnimka platí pri dodržiavaní stanovených protiepidemických opatrení. Vyplýva to z návrhu na doplnenie uznesenia vlády zo 17. marca, ktorý v stredu schválil kabinet. Do vyhlášky ho musí zaradiť Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Designovaný premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že ide o výsledok diskusie konzília odborníkov. Podotkol, že naďalej platí zákaz cestovania medzi okresmi a verí, že ľudia túto výnimku nebudú zneužívať. „Opatrenie je vyslovene na to, aby mohli ľudia ísť za účelom individuálnej duchovnej starostlivosti a vyhľadať pomoc, ak ju potrebujú, nie preto, aby cestovali krížom krážom cez Slovensko,“ zdôraznil. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) dodal, že ľudia to nemôžu brať ako uvoľňovanie opatrení. „Táto osobná potreba nebude patriť medzi také výnimky, aby sa ľudia presúvali z okresu do okresu.“

Výnimku zo zákazu dostanú aj držitelia poľovného lístka za účelom plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných. Poľovníci žiadali o povolenie chodiť na lov aj v noci. Zákaz vychádzania po 20.00 h im to totiž neumožňoval.

Vláda tiež predĺžila platnosť negatívnych testov, ktorými sa človek musí preukázať napríklad pri ceste do práce. Antigénový či PCR test vykonaný od 1. do 4. apríla bude platný až do 11. apríla, a to aj na miestach, kde je potrebné preukázať sa maximálne sedem dní starým negatívnym testom.

navrh_uznesenie by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko