Na hlavný obsah

Novela zákona o kybernetickej bezpečnosti môže zasiahnuť do súkromia

Upozorňujú na to odborníci.

Novela zákona o kybernetickej bezpečnosti môže zasiahnuť do súkromia
Ilustračná foto. Foto: TASR

Predložená novela zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá má byť prerokovaná v prvom čítaní na utorkovej (30. 3.) schôdzi parlamentu, má viacero rizík a ide nad rámec európskej legislatívy. Tvrdí to IT Asociácia Slovenska (ITAS).

Aj mimovládne organizácie Slovensko.Digital a Nadácia Zastavme korupciu upozorňujú, že bezpečnosť internetu je dôležitá, ale nie za cenu zásahov do súkromia. Schválenie novely, ktorá rozširuje právomoci Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), by podľa nich znamenalo neprimeraný zásah do súkromia osôb.

Podľa návrhu bude môcť NBÚ napríklad uložiť povinnosť blokovať určitý softvér alebo komunikáciu v sieti internet. Postihnutý subjekt sa nebude môcť odvolať a dotknutí používatelia internetu sa ani nemusia dozvedieť, že niektorá časť komunikácie je blokovaná.

Rovnako môže prikázať filtrovať komunikáciu na „určité identifikátory“ a zasielať mu niektoré informácie zo siete a informačných systémov. NBÚ bude môcť napríklad z vlastného podnetu zakázať používať určitý produkt, proces, alebo službu. Zoznam zakázaných technológií bude síce zverejnený a bude možné dávať pripomienky, avšak tieto môže NBÚ ignorovať.

ITAS považujeme za nelogické a neprípustné, že NBÚ pripravil zmenu zákona o kybernetickej bezpečnosti ešte pred predložením Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2021 až 2025, ktorá by mala tvoriť rámec novely. Rovnako podľa nich ide nad rámec existujúcej európskej smernice.

„Bezpečnostné požiadavky podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti nie sú aplikovateľné na sektor elektronických komunikácií. Keby sa totiž v absolútnej miere uplatnili v praxi, išlo by o celoplošné nepretržité sledovanie,“ upozornil prezident ITAS Emil Fitoš. Ako dodal, automatizované poskytovanie informácii je nielen technicky náročné a drahé opatrenie, ale vyvoláva aj množstvo otázok. „Napríklad či je v poriadku, keď citlivé dáta občanov a firiem zhromažďuje štát, ktorý má za sebou bohatú históriu únikov informácií a ich zneužitia, na rozdiel od firiem, ktoré majú v oblasti ochrany dát oveľa lepšiu povesť,“ konštatoval.

„Bez riadnej kontroly, ktorá nám v návrhu chýba, to považujeme za nebezpečný nástroj, zneužiteľný voči investigatívnym novinárom, watchdogovým organizáciám, ale aj oznamovateľom korupcie či iným skupinám občanov,“ poznamenala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko