Na hlavný obsah

Nový riaditeľ SIS musí mať podľa Šeligu obrovský morálny kredit

Bežný chod služby je zabezpečený.

Nový riaditeľ SIS musí mať podľa Šeligu obrovský morálny kredit
Na snímke člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR

Parlamentný výbor pre kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) zrejme vyzve vládu aj prezidentku, aby mala tajná služba čo najskôr svojho nového šéfa. V hre je totiž podľa podpredsedu parlamentu a člena tohto výboru Juraja Šeligu (Za ľudí) bezpečnosť krajiny aj strata dôvery na strane zahraničných partnerov. O tom, či by malo nového riaditeľa opäť vyberať hnutie Sme rodina, vraj musia rozhodnúť koaliční lídri.

Civilná spravodajská služba je od nedele (14. 3.) bez riaditeľa, ktorý má inak absolútne právomoci a dôležitý je aj pre nadväzovanie alebo utužovanie kontaktov s partnerskými službami v zahraničí. Predseda kontrolného výboru parlamentu pre činnosť SIS Marián Saloň (Smer-SD) hovorí, že bežný chod služby je riadne zabezpečený.

„Námestníci si ju môžu vykonávať na základe poverenia, ktoré im vyplýva z funkcií. Tu je na ťahu vláda v koordinácii s prezidentským palácom,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. Z pôvodnej dvojice námestníkov Vladimíra Pčolinského sa jeden z nich ocitol vo väzbe dokonca ešte vlani. Boris Beňa nakoniec z korupcie usvedčuje aj svojho niekdajšieho šéfa a dlhoročného priateľa. Na čele služby je momentálne Milan Pudelka, ktorý do SIS prišiel pred viac ako desiatimi rokmi, keď ho za čias Jaroslava Spišiaka vyhodili z policajného zboru. Šeliga tvrdí, že ešte v pondelok (15. 3.) chcú prijať uznesenie, v ktorom požiadajú vládu a prezidentku, aby bol nový člen služby menovaný čo najskôr.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Musí to byť osoba, ktorá bude mať obrovský morálny kredit, pretože služba si musí obnoviť kredit ako dovnútra, tak najmä do zahraničia vo vzťahoch k našim zahraničným partnerským tajným službám. To je mimoriadne vážna a citlivá vec,“ podotkol.

Podpredseda NR SR a člen výboru Gábor Grendel (OĽANO) vraj netuší, kedy by sa koaliční lídri mohli o novom šéfovi tajnej služby rozprávať. Situáciu komplikuje vládna kríza a nie je tak zrejmé ani to, ktorá zo strán bude mať právo riaditeľa SIS navrhnúť. Hovorí sa aj o tom, že OĽANO by túto výsadu zobrať hnutiu Sme rodina. Na stole sú však aj iné otázky. „SIS avizovala, že nám povie ako keby právnu verziu toho, či je alebo nie je potrebné zbavovať príslušníkov SIS mlčanlivosti v prípade, že sú napríklad v postavení obvineného,“ priblížil Grendel.

Na snímke člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Gábor Grendel (OĽANO). FOTO: TASR

SIS zaslal právne stanovisko v tomto prípade bezpečnostný úrad. Polícia a prokuratúra však tvrdia, že ktokoľvek v procesnom postavení obvineného, na rozdiel od svedka, nemusí byť zbavený mlčanlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko