Na hlavný obsah

Objednávkový systém zrejme iba nezvládol nápor žiadateľov o očkovanie

Odborníci pred vážnymi chybami webu varovali už skôr.

Objednávkový systém zrejme iba nezvládol nápor žiadateľov o očkovanie
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo veľkokapacitnom očkovacom centre v športovej hale Hotelovej akadémie na Baštovej ulici v Prešove. Foto: TASR

Systém pre registráciu na očkovanie v pondelok (8. 3.) pred 20.00 h večer skolaboval. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré formulár spravuje, vzápätí vyhlásilo, že išlo o hackerský útok. Podľa informácií RTVS ale stránka jednoducho nevydržala nápor množstva užívateľov, odznelo v poludňajšom Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Pred tým, že dizajn webu korona.gov.sk má vážne chyby a môže spadnúť, varoval aj šéf IT Asociácie Slovenska Emil Fitoš, ktorý sa v pondelok dopoludnia pre RTVS vyjadril, že je to len otázkou času. „Samotná architektúra tej webovej stránky je urobená zle, že nemôže fungovať rýchlo a ďalej sa bude spomaľovať. Akonáhle by takto nadizajnovanú stránku začali používať päťdesiatnici, štyridsiatnici, tak ju zhodia okamžite,“ naznačil možné komplikácie.

Jeho prognóza sa naplnila o niekoľko hodín neskôr. Keď večer pribudli na stránke nové termíny na očkovanie, takmer okamžite začali sociálne siete zaplavovať komentáre nespokojných používateľov. Stránka mala buď veľmi dlhú alebo žiadnu odozvu. Po chvíli na dlhší čas úplne vypadla.

„Objednávkový systém na očkovanie čelil včera večer takmer hodinu pravdepodobne DDOS útoku. Ten spôsobil, že linka vládneho cloudu, kde sú všetky zdravotnícke dáta, vykazovala vysokú chybovosť a dáta, ktoré používatelia zadávali, neboli prenášané korektne. Spomalenie systému teda nebolo na strane NCZI,“ vysvetlila problémy hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.

Ak príde k takému útoku, každý štátny orgán má povinnosť hlásiť incident dvom hlavným kyberbezpečnostným zložkám štátu národnému CSIRT-u a CSIRT-u pod ministerstvom pre investície. Podľa informácií RTVS, ale NCZI žiaden hackerský útok od pondelka spomínaným útvarom nehlásil a podľa dostupných informácií stránku zrejme zahltili občania, ktorí sa snažili chytiť si očkovací termín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko