Na hlavný obsah

Očkovacie pasy by mala EÚ spustiť ešte pred letom

Najskôr sa zrejme zamerajú na registrované vakcíny.

Očkovacie pasy by mala EÚ spustiť ešte pred letom
Silueta pasažierky s ochranným rúškom a kufrom na medzinárodnom letisku v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Očkovacie pasy Európskej únie, ktoré by mali pomôcť oživiť cestovanie, by mali začať fungovať ešte pred letom. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Prvé technické parametre covidových či digitálnych zelených cestovateľských pasov budú podľa neho známe už 17. marca. O marcovom termíne už skôr hovorila aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula Von der Leyenová.

„Sme za to, aby sa zaviedol spoločný digitálny preukaz, ktorý by platil vo všetkých krajinách EÚ a ďalších zmluvných krajinách. Tento by až do úplného utíchnutia pandémie výrazne uľahčil cestovania,“ povedal Klus. Potvrdil tiež slová predsedníčky EK, že ambíciou je, aby takéto pasy neobsahovali len údaje o vakcinácii, keďže momentálne nie je dostupná pre všetkých. Preto by v ňom mali byť zaznamenané i údaje o absolvovaní testu či prekonaní ochorenia COVID-19.

S neregistrovanými vakcínami môže byť problém

V diskusii o príprave sa bude riešiť aj otázka, ako sa v rámci pasov bude prihliadať na zaočkovaných vakcínami, ktoré v EÚ nie sú registrované. „Z rozhovorov, v ktorých Slovensko zastupujem, jasne vyplýva, že s tým niektoré členské krajiny EÚ môžu mať vážny problém,“ uviedol.

„Už dnes je zrejmé, že prinajmenšom v úvodnej fáze bude viacero krajín trvať na tom, aby súčasťou preukazu boli len tie, o ktorých všetko v EÚ vieme, a teda tie, ktoré boli zaregistrované Európskou liekovou agentúrou (EMA),“ vysvetlil štátny tajomník. Nevylúčil však, že v snahe prepojiť európsku aplikáciu s celosvetovou vakcinačnou kampaňou sa postupne môžu pridať do pasov aj ďalšie vakcíny.

V pondelok 1. marca pristálo na letisku v Košiciach slovenské vojenské lietadlo s prvými dávkami ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá doposiaľ neprešla registráciou EMA. Rozhodnutie ministra zdravotníctva (OĽANO) Mareka Krajčího však umožnilo, že môže byť na Slovensku použitá ako neregistrovaný liek. Jej aplikácia bude na dobrovoľnej báze bez obmedzenia veku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko