Na hlavný obsah

Očkovať vakcínou od firmy AstraZeneca budeme aj naďalej, znie z Austrálie

Milióny jej dávok vyrobia priamo v krajine.

Očkovať vakcínou od firmy AstraZeneca budeme aj naďalej, znie z Austrálie
Zdravotná sestra pripravuje dávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Austrália nemá v pláne zastaviť používanie vakcíny proti covidu od firmy AstraZeneca, informovali v utorok (16. 3.) miestne úrady. Pokračovať v očkovaní sa rozhodli v čase, keď viaceré európske krajiny pozastavili podávanie tohto lieku po tom, ako sa objavili správy o možných vážnych vedľajších účinkoch, uviedla agentúra Reuters.

Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Cyprus sa v pondelok (15. 3.) pripojili k viacerým ďalším európskym krajinám, ktoré využívanie vakcíny od AstraZenecy prerušili. Primäli ich k tomu správy o ojedinelých prípadoch zníženého množstva krvných doštičiek, krvných zrazeninách vo veľkých aj malých cievach a krvácaní po podaní očkovacej látky.

„Aj keď Európska lieková agentúra tieto prípady preveruje, opätovne potvrdila svoj postoj, teda že vakcína firmy AstraZeneca je úspešná pri ochrane proti covidu-19 a mala by sa ďalej pri hromadnej vakcinácii používať,“ uviedol vo vyhlásení hlavný austrálsky epidemiológ Paul Kelly.

Vakcínu ďalej používajú aj ďalšie krajiny vrátane Slovenska, Česka, Británie či Poľska. Podľa nedeľňajšieho (14. 3.) vyjadrenia firmy AstraZeneca zdravotníci jej očkovaciu látku v Európskej únii a Británii podali 17 miliónom ľudí, pričom analýza údajov nepriniesla žiadne dôkazy o zvýšenom riziku tvorby krvných zrazenín.

Vakcínu firmy AstraZeneca dostane väčšina z 25 miliónov obyvateľov Austrálie. Úrady zabezpečili takmer 54 miliónov dávok, z ktorých 50 miliónov od konca marca vyrobia priamo v Austrálii. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala viac ako 29 100 infikovaných a 909 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet