Na hlavný obsah

Opatrenia sa počas Veľkej noci sprísňovať nebudú, odborníci pripravili desatoro odporúčaní

Ich dodržiavanie počas sviatkov bude kľúčové, zdôraznili.

Opatrenia sa počas Veľkej noci sprísňovať nebudú, odborníci pripravili desatoro odporúčaní
Na snímke poverený minister zdravotníctva SR a minister financií SR Eduard Heger. Foto: TASR

Protipandemické opatrenia, ktoré sú na Slovensku aktuálne nastavené, by sa počas veľkonočných sviatkov sprísňovať nemali. „Rozhodli sme sa, že opatrenia a vyhlášky sprísňovať nebudeme, pretože sú nastavené dobre,“ informoval v piatok (26. 3.) hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Konzílium odborníkov aj minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením ministerstva zdravotníctva i ministerstva školstva, sa zhodli, že pre udržanie klesajúceho trendu pandémie je dôležité dodržiavanie už nastavených opatrení. Kľúčové bude správanie sa ľudí počas veľkonočných sviatkov. „Tento súboj bude tak dôležitý, že môže zasadiť rozhodujúci úder pandémii a verím, že sa nám to spoločne podarí,“ vyhlásil Heger.

Heger pripomenul, že posledné dni boli v súvislosti s pandemickou situáciou dňami dobrých správ, na uvoľňovanie opatrení je ale ešte priskoro. „Trend je taký, že do Veľkej noci nemá zmysel nič uvoľňovať,“ uviedol s tým, že v nemocniciach je hospitalizovaných stále viac ako 3 000 pacientov s covidom, čo znamená, že celé Slovensko sa podľa covidového automatu nachádza v čiernej zóne. „Boj sa udeje cez Veľkú noc, výsledky boja uvidíme až po niekoľkých dňoch,“ povedal minister. Pripustil, že následne môže dôjsť k postupnému uvoľňovaniu opatrení.

Odborníci dôrazne odporúčajú obmedziť počas sviatkov návštevy a netráviť čas s ľuďmi mimo vlastnej domácnosti. „Všetky zvyky, ktoré sprevádzajú Veľkú noc, prosím, ešte tento rok odložme,“ požiadal verejnosť Heger.

Hlavný hygienik dodal, že má informáciu o lietadle s dovolenkármi, ktoré má v piatok popoludní odletieť do Egypta. Požiadal ich, aby si to ešte rozmysleli a správali sa zodpovedne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko