Na hlavný obsah

Opatrovateľky mali na hraniciach problém. Napriek výnimke ich policajt vyzýval, aby išli do karantény

Napokon do nej putovať nemuseli.

Opatrovateľky mali na hraniciach problém. Napriek výnimke ich policajt vyzýval, aby išli do karantény
Policajné kontroly na hraniciach. Foto: TASR

Opatrovateľky, ktoré pravidelne cestujú za hranice Slovenska, sa musia vyznať v stále sa meniacej situácii. Rozdielne pravidlá sú pri návrate napríklad z Rakúska. Opatrovateľkám, ktoré pred párniekoľkými týždňami prišli domov na Slovensko, pri kontrole na hranici oznámili, že musia ísť do povinnej osemdňovej karantény. Podľa nariadenia vlády však patria do skupiny, pre ktorú platí výnimka.

Prejsť cez hranice nie je v týchto dňoch vôbec jednoduché a opatrenia sa pre pandémiu často menia. Pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko to potvrdili aj opatrovateľky z juhu stredného Slovenska, ktoré sa vracali domov z práce. Aj napriek tomu, že sa na hraniciach preukázali testom, živnosťou, pracovnou zmluvou, ba dokonca aj potvrdením o prechodnom pobyte v zahraničí, policajt ich presviedčal, že musia ísť do karantény.

„Vyzval nás, aby sme sa zaevidovali s tým, že budeme osem dní v karanténe. Keď sme mu povedali, že sme opatrovateľky a máme výnimku, vyhrážal sa nám, že pokiaľ sa nezaregistrujeme, dostaneme pokuty a podobne,“ priblížila pre RTVS jedna z opatrovateliek.

Opatrovateľky sa nakoniec zaregistrovali a po vyše dvoch hodinách čakania na hraniciach ich nakoniec pustili s tým, že do karantény teda ísť nemusia. Z celej situácie boli sklamané. „Mrzí ma, že to policajti nemajú naštudované tak, ako by mali. Väčšina z nás chodí s negatívnym testom nie starším ako 48 hodín,“ dopĺňa opatrovateľka.

Podľa ministerstva vnútra sú policajti s aktualizovanými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva oboznamovaní. „Vzhľadom na takmer každodenné zmeny ich sledujú individuálne. Odporúčame však aj samotným občanom, aby zmeny vo vyhláškach, respektíve výnimky, ktoré sa ich týkajú, sledovali aj sami,“ vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Opatrovateľky patria do skupiny cezhraničných pracovníkov, tzv. pendlerov, pre ktorých platia od 17. februára výnimky a oslobodenia od všetkých opatrení. „Povinnosťou všetkých turnusových zamestnancov je hlavne preukázať sa negatívnym testom nie starším ako sedem dní. Pri prechode hraníc na územie Slovenskej republiky sa osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku musia preukázať zmluvou o pracovnoprávnom vzťahu, ktorá bola uzavretá v susednom štáte, poprípade tam vytvorenou živnosťou,“ ozrejmila majiteľka sprostredkovateľskej agentúry Michaela Melichová.

Ak však podmienky na hraniciach sprísnia a bude potrebný test s kratším časovým intervalom, pre agentúru ani opatrovateľky to nebude problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko