Na hlavný obsah

OSN chce do Číny vyslať tím, ktorý prešetrí údajné porušovanie práv Ujgurov

V táboroch pre menšinu má dochádzať aj k nútenej sterilizácii žien.

OSN chce do Číny vyslať tím, ktorý prešetrí údajné porušovanie práv Ujgurov
Demonštranti pred parlamentom v Ottawe. Kanadský parlament označil správanie Číny voči Ujgurom za genocídu a žiada presun zimnej olympiády 2022 z Pekingu, ak krajina nezmení svoj prístup k tejto menšine. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov (OSN) rokuje s Pekingom o vyslaní svojho tímu do čínskeho regiónu Sin-ťiang, kde chce „bez obmedzení“ vyšetriť obvinenia z porušovania práv moslimskej menšiny Ujgurov. V rozhovore pre kanadskú televíziu CBC o tom informoval generálny tajomník OSN António Guterres, ktorého v pondelok (29. 3.) citoval britský denník The Guardian.

Podľa Guterresa už vo veci možného vyslania tímu prebiehajú rokovania medzi Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) a čínskymi predstaviteľmi. Šéf svetovej organizácie zdôraznil, že o vyslanie vyšetrovateľov OSN má záujem aj samotný Peking.

Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová sa ešte vo februári vyjadrila, že správy o nedobrovoľnom väznení Ujgurov v tzv. reedukačných táboroch na severe Číny si vyžadujú „dôkladný a nezávislý posudok“. Bacheletová už vtedy potvrdila prebiehajúce rokovania, ktorých účastníci však zatiaľ nedospeli k dohode.

Viacero svetových mocností kritizuje Čínu za vytvorenie táborov v regióne Sin-ťiang, kde je umiestnených viac ako milión Ujgurov či príslušníkov iných prevažne moslimských menšín. Údajne v nich tiež dochádza k nútenej sterilizácii žien či k násilným interrupciám. USA v tejto súvislosti obvinili Peking z genocídy.

Čínska vláda spočiatku existenciu takýchto táborov popierala, neskôr to priznala s tým, že ide len o tzv. školiace centrá, ktoré majú zamedziť páchaniu činov motivovaných separatizmom a islamistickým terorizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet