Na hlavný obsah

Otázky o vyšetrovaní únosu Vietnamca pretrvávajú

Žilinka nezbavil poslancov pochybností.

Otázky o vyšetrovaní únosu Vietnamca pretrvávajú
Na snímke sprava predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) a generálny prokurátor SR Maroš Žilinka prichádzajú na rokovanie výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Foto: TASR

Poslanci brannobezpečnostného výboru majú pochybnosti o vyšetrovaní únosu vietnamského občana, do ktorého je zapletené aj Slovensko. Po utorkovom (16. 3.) stretnutí s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom pre nich vraj zostalo niekoľko otázok stále nezodpovedaných. Tému sleduje redaktor RTVS Juraj Mikula.

Poslanci za OĽANO zvolali Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť v reakcii na stanovisko generálnej prokuratúry zo začiatku marca, v ktorom sa písalo, že neboli zistené riadne skutočnosti, ktoré nasvedčovali vedomej spolupráci Slovenskej republiky na únose Vietnamca z Nemecka do jeho rodnej krajiny v lete 2017.

Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) zhodnotil, že Žilinka pomerne obšírne odpovedal na viacero otázok. „Či už to boli otázky, ktoré sa týkali letu, potenciálneho pobytu unesenej osoby na Slovensku, stretnutia s vtedajším ministrom vnútra za Smer-SD Robertom Kaliňákom a vietnamskej delegácie,“ povedal. Jeho slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

V celom prípade však podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) zostalo niekoľko prázdnych miest. Problémom je podľa neho to, že polícia a prokuratúra sa vôbec nezaoberali tým, kto a na koho pokyn oklamal Poľsko, keď do žiadosti o prelet vládneho špeciálu nad jeho územím uviedol, že okrem vietnamskej delegácie bude na palube aj Kaliňák. V skutočnosti vraj neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Vietnamec vôbec bol na území Slovenska. Práve tzv. poľská stopa by mohla do prípadu vniesť viac svetla.

„Takto nejako vyzerá dokonalý zločin. Vietnamec bol z Nemecka unesený, ten istý človek bol vo Vietname postavený pred súd a odsúdený. Ako sa z Nemecka dostal do Vietnamu – je fascinujúce, že na túto banálnu otázku dnes celý svet nepozná odpoveď,“ skonštatoval. Dodal, že je nepochopiteľné, že orgány činné v trestnom konaní tento pokus o oklamanie nevidia. Generálny prokurátor Žilinka odmietol odpovedať na otázky médií.

Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) po výbore skonštatoval, že sa potvrdilo, že žiadny slovenský občan sa nepodieľal na tomto prípade a nepotvrdila sa prítomnosť vietnamského občana na území SR. „V tejto časti, ktorá bola najviac spochybňovaná, je to uzavreté, pretože je ešte jedna časť vyšetrovania, ktorá stále beží,“ poznamenal.

Na všetko, čo poslancov stále zaujíma, by mal Žilinka vypracovať stanovisko. Kedy by to malo byť, neuviedli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko