Na hlavný obsah

Palestínčania odsúdili otvorenie českého diplomatického úradu v Jeruzaleme

Na jeho slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj premiér Babiš.

Palestínčania odsúdili otvorenie českého diplomatického úradu v Jeruzaleme
Sprava český premiér Adrej Babiš, izraelský minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi a izraelský minister verejnej bezpečnosti Amir Ohana počas otvorenia novej kancelárie veľvyslanectva Českej republiky v Jeruzaleme vo štvrtok 11. marca 2021. Foto: TASR/AP

Palestínska samospráva a Liga arabských štátov (LAS) v sobotu (13. 3.) odsúdili otvorenie diplomatického úradu Českej republiky v Jeruzaleme a označili ho za porušenie medzinárodného práva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Palestínske ministerstvo zahraničia označilo krok Prahy za „nehorázny útok na palestínsky ľud a jeho práva, flagrantné porušenie medzinárodného práva“, ktoré podľa neho uškodí mierovému procesu.

„Rozhodnutie toho či onoho štátu otvoriť svoje zastupiteľské úrady ovplyvní právny status Jeruzalema. Východný Jeruzalem je podľa medzinárodného práva okupovaným územím,“ uviedol vo vyjadrení generálny tajomník LAŠ Ahmad Abul Ghajt.

Vpravo český premiér Adrej Babiš a vľavo izraelský minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi počas otvorenia novej kancelárie veľvyslanectva Českej republiky v Jeruzaleme vo štvrtok 11. marca 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Jeruzalemská kancelária veľvyslanectva Českej republiky v Tel Avive sa oficiálne otvorila 1. marca. Vo štvrtok (11. 3.) sa na jej slávnostnom otvorení zúčastnil český premiér Andrej Babiš spolu s izraelským ministrom zahraničia Gabim Aškenazim. Do plnej prevádzke by podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva zahraničia mala vstúpiť na prelome apríla a mája. Bude pozostávať z diplomata a administratívneho pracovníka, prevádzku má zabezpečiť česká diplomacia zo svojho rozpočtu.

České ministerstvo zahraničia už skôr uviedlo, že nejde o zriadenie nového zastupiteľského úradu, ale o služby pre občanov Česka. Záležitosť podľa rezortu nesúvisí s mierovým procesom na Blízkom východe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet