Na hlavný obsah

Palestínu po pätnástich rokoch čakajú parlamentné voľby. Fatah a Hamas sa dohodli

Súčasťou dohody sú princípy, za ktorých sa voľby budú konať.

Palestínu po pätnástich rokoch čakajú parlamentné voľby. Fatah a Hamas sa dohodli
Na snímke predstavitelia strany Fatah s vlajkou Palestíny. Foto: TASR/AP

Zástupcovia palestínskych strán Fatah a Hamas sa v utorok (16. 3.) v Egypte dohodli na princípoch, za ktorých sa budú konať parlamentné a prezidentské voľby. Medzi 25 bodmi je napríklad požiadavka na poctivosť hlasovania a tiež zákaz použitia zbraní pri volebných aktivitách.

Palestínčania budú voliť budúci parlament po pätnástich rokoch 22. 5., nového prezidenta potom 31. 7. Voliť sa bude na okupovanom Západnom Brehu Jordánu, kde žije zhruba 2,8 milióna Palestínčanov, v Pásme Gazy, ktoré má dva milióny obyvateľov a tiež vo východnom Jeruzaleme. Palestínske úrady odhadujú, že tam žije na 340 000 Palestínčanov.

Fatah a Hamas sa už vo februári dohodli na zriadení nezávislého volebného tribunálu, ktorý bude riešiť prípadné sťažnosti a zabezpečí rešpektovanie volebného výsledku. Má sa tak zabrániť opakovaniu situácie po minulých voľbách v roku 2006, keď síce zvíťazil Hamas, ale vládne len pásmu Gazy. Vládu, ktorú po voľbách zostavil, mnohé krajiny odmietli uznať, pretože tieto štáty radia Hamas k teroristickým organizáciám. Fatah s Hamasom medzi sebou začali bojovať a výsledkom bolo rozštiepenie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet