Na hlavný obsah

Pápež potrestal arcibiskupov, ktorí kryli páchateľov v kauze zneužívania detí duchovnými

Nesmú sa napríklad zúčastňovať verejných obradov.

Pápež potrestal arcibiskupov, ktorí kryli páchateľov v kauze zneužívania detí duchovnými
Na snímke pápež František. Foto: SITA/AP

Pápež potrestal dvoch poľských arcibiskupov, ktorí v minulosti zamlčovali prípady sexuálneho zneužívania detí duchovnými a páchateľov kryli. Oznámili to v pondelok (29. 3.) poľské médiá s odvolaním sa na diplomatické zastúpenie Vatikánu.

Arcibiskupi Slawoj Leszek Glódž a Edward Janiak majú zakázané zúčastniť sa akýchkoľvek verejných cirkevných obradov a ďalších verejných podujatí vo svojich arcidiecézach – gdanskej a kališskej – z ktorých sa nesmú presťahovať. Majú tiež zo svojich osobných prostriedkov prispieť cirkevnej nadácii starajúcej sa o prevenciu a pomoc obetiam zneužívania, uviedol server Onet. Postih podľa neho vyplýva z cirkevného práva a pokynov pápeža Františka.

Glódž, o ktorom sa už skôr hovorilo pre šikanovanie podriadených, a Janiak sa objavili vo filmových dokumentoch bratov Tomasza a Marka Sekielskych o sexuálnom zneužívaní detí a mladistvých v poľskej katolíckej cirkvi. Na záberoch z pohrebu kňaza, ktorý sa priznal k obťažovaniu chlapcov, Glódž velebil jeho činy, aj keď mal dôkazy o tom, čo duchovný robil. Janiak zase nepodnikol žiadne kroky proti kňazovi, o ktorom vedel, že sexuálne zneužíva deti. Pápež ďalej vymenoval nového správcu kališskej arcidiecézy, ktorá sa nachádza v strednom Poľsku.

Pápež František predvlani novelizoval cirkevné predpisy, aby trestali nielen násilníkov, ale aj biskupov za ochranu násilníkov. Predtým Vatikán po desiatky rokov zatváral oči nad miestnymi prelátmi, ktorí nedokázali ochrániť svojich veriacich pred predátormi. Normy teraz obsahujú podrobné kroky pre vyšetrovanie nedbanlivosti biskupov, ale aj ustanovenia, ktoré majú chrániť tých, ktorí na tieto činy upozornia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet