Na hlavný obsah

Parlament schválil kúpeľnú liečbu pre ľudí, ktorí prekonali covid aj pomoc taxislužbám

V súvislosti s pandémiou prijímal nové legislatívy.

Parlament schválil kúpeľnú liečbu pre ľudí, ktorí prekonali covid aj pomoc taxislužbám
Na snímke poslanci počas zasadnutia schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR

Národná rada SR v utorok (30. 3.) schválila balík noviel v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Nové legislatívy okrem iných prinášajú uhradenie liečby v kúpeľoch pre pacientov, ktorí prekonali ťažký priebeh ochorenia COVID-19, ako aj schému pomoci pre sektor cestnej dopravy, ktorý v dôsledku pandémie koronavírusu a prijatých protiepidemických opatrení trpí výpadkami tržieb. Parlament tiež odsúhlasil, že za nežiaduce účinky po očkovaní neregistrovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 bude niesť zodpovednosť štát.

Schválené novely ministerstva zdravotníctva:

  • Uhradenie liečby v kúpeľoch pre pacientov, ktorí prekonali ťažký priebeh ochorenia COVID-19. Nárok na úhradu majú mať pacienti, ktorí ležali na JIS či na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a po prekonaní infekcie u nich pretrvávajú respiračné, nervovo-svalové, pohybové ťažkosti, ako aj choroby obehového ústrojenstva či duševné choroby.
  • Za nežiaduce účinky po očkovaní neregistrovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 po novom prevezme zodpovednosť štát. Platiť to má, dokým nebude očkovacia látka zaregistrovaná Európskou liekovou agentúrou (EMA). Na Slovensku sa to bude nateraz týkať ruskej vakcíny Sputnik V. V platnosti ostane zodpovednosť lekára za správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Na očkovanie neregistrovanou vakcínou bude rovnako aj naďalej potrebný písomný súhlas pacienta.
  • Predĺži sa trvanie dočasnej odbornej stáže zahraničných zdravotníckych pracovníkov v slovenských nemocniciach z 90 dní po skončení krízovej situácie na 180 a zjednoduší sa aj ich vstup do pracovného pomeru počas boja s pandémiou. Novela by mala pomôcť s nedostatkom lekárov a zdravotníkov.

Schválená legislatíva ministerstva dopravy:

  • Taxislužby, autoškoly, školiace strediská, ale aj pravidelná osobná doprava a nákladná cestná doprava budú podporené schémou pomoci. Podľa návrhu zákona by mala podpora pre segment cestnej dopravy dosiahnuť v tomto roku 100 miliónov eur. O konkrétnych výzvach, podmienkach čerpania a výške pomoci ešte podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) bude rokovať vláda, respektíve koaličná rada.

Novely ministerstva práce:

  • Predĺži sa podporné obdobie na čerpanie nemocenského v prípadoch, keď toto obdobie uplynulo počas krízovej situácie. Na predĺženie podporného obdobia musia byť splnené tri podmienky, a to trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti ako základného predpokladu trvania nároku na nemocenské; podporné obdobie uplynulo v súvislosti s dočasnou pracovnou neschopnosťou, ktorej trvanie sa predlžovalo z dôvodu krízovej situácie, teda z dôvodu sťaženého prístupu k zdravotnej starostlivosti; a predpoklad, že poistenec po ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti nebude mať z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou.
  • Poistencom sa umožní požiadať o opätovné posúdenie nároku na pandemické ošetrovné dvakrát ročne.
  • Na posilnenie motivácie dodržiavania karanténnych opatrení sa v apríli tohto roka bude výpadok príjmu kompenzovať zvýšením denného vymeriavacieho základu tzv. pandemického nemocenského, ale aj ošetrovného, na 75 % denného vymeriavacieho základu, čo v zásade predstavuje 100 % čistej mzdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko