Na hlavný obsah

Peľová sezóna je tu. Ako rozoznať alergiu od covidu?

Pri alergii ide o príznaky bez teplôt, priblížil imunológ.

Peľová sezóna je tu. Ako rozoznať alergiu od covidu?
Ilustračná fotografia- peľová sezóna. Foto: RTVS

Nádcha, svrbenie očí, kýchanie, dokonca aj strata čuchu. Toto všetko môže mať na svedomí sezónna peľová alergia, ktorá je už v mnohých regiónoch Slovenska v plnom prúde.

„Peľová sezóna sa spustila naplno už koncom februára, ako prišlo oteplenie, ktoré spôsobilo naozaj prudký nárast kvitnutia. Momentálne je situácia taká, že peľ liesky a jelše, ktoré sú prvými najsilnejšími alergénmi, sa vyskytujú v ovzduší na celom území Slovenska. V Bratislave bol zachytený vo veľkých koncentráciách peľ drevín cyprusovitých a tisovitých, ktoré sú časté v parkových výsadbách a okrasných záhradách,“ priblížila pre regionálny magazín Regina Janka Lafférsová z banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Podľa imunológa a alergológa Luděka Hochmutha sa peľová alergia prevažne prejavuje v oblasti nosohltanu. Symptómami sú nádcha, kýchanie, svrbenie nosa, svrbenie očných spojiviek či nadmerné slzenie. Niekedy sa môžu vyskytnúť aj dýchacie ťažkosti v oblasti priedušiek. „V počiatkoch covidovej, ale aj inej infekcie dýchacích ciest, to nemusí byť celkom jednoznačné, pretože sú to oblasti dráždenia nosohltanu a dýchacích ciest. Ale väčšinou sa prejavuje aj inak. Pri covide je to už všeobecne známe – pocity únavy, strata chuti, čuchu, prejavy infekcie, teploty, kdežto pri čistej alergickej nádche je to bez teplôt, so svrbením a vodnatým výtokom z nosa,“ vysvetlil.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko