Na hlavný obsah

Pfizer uvoľní pre štáty EÚ v najbližších týždňoch štyri milióny dávok vakcín navyše

Krajiny si ich rozdelia podľa počtu obyvateľov.

Pfizer uvoľní pre štáty EÚ v najbližších týždňoch štyri milióny dávok vakcín navyše
Na snímke lekár naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie dostanú v najbližších dvoch týždňoch navyše štyri milióny dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia firiem Pfizer/BioNTech. Oznámila to v stredu (10. 3.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej si môžu členské štáty zo zvýšeného množstva objednať svoj diel podľa počtu obyvateľov.

Komisia v rámci spoločných nákupov objednala od americkej a nemeckej firmy celkovo 600 miliónov dávok, z ktorých malo byť v prvom štvrťroku doručených podľa dostupných údajov okolo 50 miliónov. Spoločnosť však počas januára čelila výrobným problémom. Od februára kapacitu opäť zvýšila a začala dodávať vyššie množstvo vakcíny.

Von der Leyenová oznámila, že k dohodnutému množstvu, ktoré Komisia nijako nešpecifikovala, pribudnú štyri milióny dávok. „Členským štátom to pomôže udržať si kontrolu nad šírením nových mutácií vírusu,“ uviedla.

V EÚ sú okrem spomínanej vakcíny schválené aj preparáty spoločností Moderna a AstraZeneca, väčšinu dodávok však v súčasnosti tvorí práve vakcína Pfizeru. V procese schvaľovania je aktuálne vakcína od firmy Johnson & Johnson, kladné stanovisko Európskej liekovej agentúry k nej sa očakáva 11. marca. Túto vakcínu stačí podať v jednej dávke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet