Na hlavný obsah

Plán obnovy je vo finálnej fáze, do Bruselu by mal odísť koncom apríla

Dokument ide do pripomienkového procesu.

Plán obnovy je vo finálnej fáze, do Bruselu by mal odísť koncom apríla
Podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: SITA

Plán obnovy a odolnosti z dielne ministerstva financií ide do medzirezortného pripomienkového konania. Na pripomienky má odborná verejnosť šesť týždňov. „Každý zmysluplný návrh posúdime,“ prisľúbil minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý sa príprave plánu venoval posledných osem mesiacov.

Označil ho za najdiskutovanejší dokument posledného desaťročia. Jeho súčasnej podobe predchádzalo veľké množstvo stretnutí a diskusií. „Pred nami je šesť ďalších veľkých okrúhlych stolov s odbornou verejnosťou,“ dodal minister. Do jeho prípravy sa zapojili aj všetky ministerstvá.

Slovensko sa v tomto pláne zaväzuje, že do roku 2026 prijme desiatky kľúčových reforiem v oblastiach ako je školstvo a zdravotníctvo, jeho súčasťou je aj dôchodková reforma. Opatrenia, ktoré budú napĺňanie plánu sprevádzať, sú kombináciou reforiem a investícií. „To najdôležitejšie, je záväzok Slovenskej republiky zvýšiť životnú úroveň do roku 2030 na 92 % priemeru v EÚ, v súčasnosti sa nachádzame na 74 %,“ vyhlásil minister. „Vidíme enormné množstvo peňazí, ktoré budú prichádzať na Slovensko. Preto o to ťažšia časť celého tohto úsilia, bude samotná realizácia toho, čo sme naplánovali.“

Plán obnovy by onlineeditori on Scribd

Ako priblížila generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková, ide o možnosť nielen na obnovu krajiny po pandémii, ale zároveň o príležitosť na dobiehanie vyspelejších krajín, kde Slovensko za poslednú dekádu buď stagnovalo, alebo zaostávalo.

Oblasti školstva a zdravotníctva sú hlavnými národnými prioritami plánu, jeho dôležitou súčasťou je tiež digitálna a zelená ekonomika. Odozva Európskej komisie na pripravovaný dokument je do veľkej miery pozitívna a Vašáková dodala, že „patríme medzi najrýchlejšie krajiny pri príprave plánu a medzi najambicióznejšie v oblasti reforiem“.

Rezort financií chce plán poslať do Bruselu na schvaľovanie koncom apríla. „Výsledný verdikt by sme mali počuť niekedy v lete a následne bude uvoľnená aj prvá čiastka,“ dodal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika