Na hlavný obsah

Po novej trati na strednom Považí začnú vlaky jazdiť už tento rok

Súbežná výstavba cesty skráti cestovanie z Milochova do Púchova.

Po novej trati na strednom Považí začnú vlaky jazdiť už tento rok
Za účasti ministra dopravy Andreja Doležala prerazili 7. septembra 2020 posledné decimetre 1861-metrového železničného tunela Milochov. Foto: TASR

Po jednej koľaji zrekonštruovanej železničnej trate v úseku Púchov – Považská Bystrica začnú vlaky premávať už v tomto roku, informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

„V súčasnosti na stavbe modernizácie trate Púchov – Považská Bystrica prebiehajú práce na zárubnom múre, opornom múre na komunikácii III. triedy aj práce na prístupovej ceste k východnému portálu tunela Milochov. Intenzívne pokračujú práce aj na západnom portáli Milochov, kde sa robia konečné terénne úpravy. Na východnom portáli Milochov už dokončili betonáž čelnej portálovej steny. Pracuje sa aj na ostatných objektoch, ktoré sú súčasťou celého diela,“ priblížila hovorkyňa ŽSR.

Súčasťou rekonštrukcie železnice je aj výstavba cesty III. triedy, ktorá povedie po trase bývalej železnice a spojí považskobystrickú mestskú časť Milochov s púchovskou časťou Nosice. Obyvateľom Milochova pracujúcim v Púchove, ktorí po zrušení vlakovej stanice Milochov musia dochádzať do zamestnania cez Považskú Bystricu takmer 30 kilometrov, sa po dokončení komunikácie cesta skráti asi na pätinu.

Dokončenie modernizácie železnice tohto úseku plánovali pôvodne v januári minulého roka. Zmenou technológie pri razení tunela a odstraňovaním skrytej skládky pri východnom portáli tunela Milochov sa termín dokončenia predĺžil o viac ako dva roky. „Ukončenie prác na komunikácii ako celku predpokladáme v júni 2022,“ doplnila Feik Achbergerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika