Na hlavný obsah

Počet dokončených bytov vlani narástol, koronakríza však zasiahla rozbeh stavieb

Výstavba na konci roka 2020 klesla takmer o štvrtinu.

Počet dokončených bytov vlani narástol, koronakríza však zasiahla rozbeh stavieb
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Druhá vlna pandémie spôsobila koncom roka na Slovensku výrazné spomalenie bytovej výstavby. Zhodnotil to vo svojej správe Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Celkovo sa ale za rok 2020 na Slovensku dokončilo o 6,5 % bytov viac ako v roku 2019.

V roku 2020 sa podľa údajov ŠÚ dokončilo 21 490 bytov. S výnimkou poklesu v druhom štvrťroku bol tento parameter v kladných číslach počas celého roka 2020. „V druhom štvrťroku sa dokončovanie bytov spomalilo, rasty v druhej polovici roka to však dobehli,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ Libuša Kolesárová.

Vývoj počtu dokončených bytov podľa štvrťrokov. K výraznému poklesu došlo iba v druhom štvrťroku 2020.Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

„Počet dokončených bytov v posledných troch mesiacoch minulého roka ostal na úrovni rovnakého obdobia predchádzajúceho roka a dokončilo sa 6 810 bytov,“ zhodnotila posledný kvartál 2020 Kolesárová.

Takýto vývoj podľa úradu neplatil pre všetky kraje. Vo väčšine z nich sa počet dokončených bytov síce medziročne znížil, v troch krajoch však byty pribudli, najvýraznejšie v Prešovskom kraji (o 57,7 %).

Koronakríza mala vplyv na výstavbu nových bytov

Výstavba nových bytov sa však pod vplyvom koronakrízy na konci minulého roka výrazne spomalila a v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 klesla o 22,8 %. „Výrazne klesol počet začatých bytov, takmer o jednu štvrtinu. Ide o najväčší pokles za posledné tri roky,“ skonštatovala Kolesárová.

V poslednom štvrťroku sa „začala výstavba 5 037 nových bytov, z nich takmer tri štvrtiny boli byty v rodinných domoch“.

Celkovo sa počas roka 2020 začala výstavba 19 744 nových by­tov. „Po intenzívnom medziročnom raste na začiatku roka sa však vplyvom koronakrízou utlmených stavebných aktivít krivka vývoja v nasledujúcich štvrťrokoch už nedostala nad úroveň predchádzajúceho roka. Celkovo sa ich počet oproti roku 2019 znížil o 8,2 %,“ dodáva úrad.

Úrad tiež vyhodnotil, že medziročne klesol aj počet rozostavaných bytov. Oproti 31. decembru 2019 sa ich počet znížil o 3,3 % na 76 339. Viac rozostavaných bytov bolo v rodinných domoch, ich počet medziročne vzrástol o 0,3 % na 48 854.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika