Na hlavný obsah

Počet pracovných ponúk klesol takmer o tretinu. Môže za to pandémia

Koronakríza výrazne zmenila ich štruktúru.

Počet pracovných ponúk  klesol takmer o tretinu. Môže za to pandémia
Snímka z 11. ročníka najväčšieho veľtrhu pracovných príležitostí na Slovensku Profesia days 2020. Foto: TASR

Počet pracovných ponúk v úvode roka 2021 klesol v porovnaní s minulým rokom o 28 %. Vyplýva to z dát spoločnosti Profesia. V sektoroch, ktoré opatrenia výrazne obmedzili, v súčasnosti pracovné ponuky takmer nevidno.

„Keď porovnáme počet ponúk za január a február s rovnakým obdobím v roku 2020, keď ešte koronavírus nebol oficiálne na Slovensku, počet ponúk klesol zhruba o 12 500,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Počty pracovných inzerátov sa od konca jesene stabilizovali. Najlepšia situácia od začiatku pandémie bola na Slovensku v septembri. Trh práce vtedy neobmedzovali prísne opatrenia a Profesia evidovala 18 600 ponúk. V tomto období zamestnávatelia hľadali nových ľudí aj do služieb či cestovného ruchu. Takéto ponuky sú dnes zriedkavé.

V cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve uverejnili firmy od 22. do 28. februára iba 60 inzerátov. Naopak, vo výrobe išlo o 712 a v informačných technológiách o 669  inzerátov. Informačné technológie sú tak v roku 2021 stále odvetvím s najvyšším počtom ponúk.

Zamestnávatelia, ktorí aktuálne hľadajú nových ľudí, sa čoraz viac zameriavajú na uchádzačov s niekoľkoročnou praxou. Počas januára a februára tohto roka iba 28 percent ponúk nepožadovalo prax.

V tomto prípade platí, že s vyšším požadovaným vzdelaním rastú aj požiadavky na skúsenosti. Pre ľudí so základným vzdelaním nepožaduje prax približne 48 percent inzerovaných pracovných ponúk. Pri ponukách s vyžadovanou maturitou je to 24 percent a pri voľných pracovných pozíciách pre vysokoškolsky vzdelaných je to dokonca aktuálne iba 15 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika