Na hlavný obsah

Podnikatelia vyčítajú vláde, že sa nedostatočne venuje riešeniu ich problémov

Správanie vlády voči nim označili za schizofrenické.

Podnikatelia vyčítajú vláde, že sa nedostatočne venuje riešeniu ich problémov
Ilustračná snímka Foto: TASR

Zhoršujúca sa pandemická situácia spôsobila, že vláda míňala príliš veľa kapacít na „hasenie“ vzniknutých problémov a nedostatočne sa venovala tým, ktoré dlhodobo vedú v rebríčkoch problémov podnikateľského prostredia. Takto hodnotí prvý rok vlády Združenie podnikateľov Slovenska. Firmy podľa združenia trápia najmä vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, časté zmeny legislatívy či kvalita vzdelávania nezodpovedajúca potrebám 21. storočia.

Združenie vyzdvihlo, že sa ministerstvo hospodárstva pustilo do upratovania v reguláciách a boja proti zbytočnej byrokracii prostredníctvom svojich balíčkov. Jednorazové „upratovanie“ však podľa neho stačiť nebude. Za riešenie považuje zavedenie a dôsledné uplatňovanie princípu, podľa ktorého by úradníci museli návrhy nových regulácií spojiť s návrhmi na zrušenie tých nepotrebných.

Ďalšou systémovou zmenou je preberanie európskych regulácií iba v minimálnej nevyhnutnej miere bez úradníckej nadpráce v podobe dodatočných povinností.

Od vlády očakávajú stabilitu a predvídateľnosť

„Správanie vlády voči podnikateľskému prostrediu je zároveň mierne schizofrenické. Na jednej strane vidíme antibyrokratické balíčky, na strane druhej len v januári tohto roka pribudla nová byrokracia v Sociálnej poisťovni, nové štatistické výkazy a ministerstvo financií prichádza s nápadom na e-fakturáciu, pri ktorej aj jej predkladatelia priznávajú, že bude znamenať nárast administratívnej záťaže,“ upozornil prezident združenia Ján Solík. Ako zároveň dodal, do ďalšieho obdobia od vlády očakávajú najmä stabilitu, predvídateľnosť a reformy.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podal v utorok (23. 3.) demisiu. Dočasným vedením rezortu je poverený súčasný minister dopravy a výstavby a dočasný šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Exminister v rámci hodnotenia svojho ročného pôsobenia vyzdvihol vodíkovú stratégiu, dotácie na nájomné, priemyselný park v Rimavskej Sobote či podnikateľské Kilečko 1. Kriticky sa vyjadril k téme univerzálneho odškodňovacieho zákona, ktorý trikrát predložil na rokovanie vlády, no napriek zapracovaniu vznesených pripomienok, nikdy neprešiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika