Na hlavný obsah

Polovicu Talianska čaká od pondelka tvrdý lockdown

Desať z dvadsiatich regiónov bude červených.

Polovicu Talianska čaká od pondelka tvrdý lockdown
Lockdown v Taliansku. Foto: TASR/AP

Od pondelka (15. 3.) bude pre zhoršenú epidemickú situáciu polovica Talianska v najvyššom stupni protiepidemických opatrení. Pre obdobie Veľkej noci, a síce od 3. do 5. apríla, vláda schválila plošnú karanténnu uzáveru celej krajiny, uviedla v piatok (12. 3.) agentúra AFP. Podľa premiéra Maria Draghiho je sprísnenie nutné, pretože krajina čelí ďalšej vlne nákazy.

„Po roku od začiatku zdravotníckej krízy čelíme ďalšej vlne nákazy. Za predošlý týždeň sme zaznamenali 150 000 nových prípadov, o týždeň skôr to bolo 131 000,“ uviedol predseda vlády. Je si vedomý, že sprísnené opatrenia majú dopad na vzdelanie detí, ekonomiku i duševný stav obyvateľstva. „Ale sú nevyhnutné, aby sme sa vyhli ďalšiemu zhoršeniu, ktoré by nevyhnutne viedlo k ešte prísnejším obmedzeniam,“ povedal premiér.

Od pondelka má byť polovica z 20 talianskych krajov v najprísnejšom – červenom stupni opatrenia. Ide o najľudnatejšie oblasti ako Lombardia a Miláno, Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna, Kampánia či Lazio s hlavným mestom Rímom. V červených zónach je prerušená prezenčná výučba, ľudia môžu opustiť svoje bydlisko len v odôvodnených prípadoch a otvorené sú iba obchody s tovarmi každodennej potreby.

V strednom (oranžovom) stupni by mal byť od budúceho týždňa zvyšok talianskych regiónov s výnimkou Sardínie. Ostrov zostáva v najmiernejšom bielom pásme. V celom Taliansku stále platí zákaz nočného vychádzania a sú obmedzené aj cesty medzi regiónmi.

Od začiatku epidémie zaznamenalo Taliansko 3,17 milióna prípadov nákazy koronavírusom a vyše 100 000 úmrtí v súvislosti s covidom-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet