Na hlavný obsah

Predĺženie núdzového stavu je v súlade s ústavou

Rozhodol o tom Ústavný súd.

Predĺženie núdzového stavu je v súlade s ústavou
Na snímke predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. Foto: TASR

Uznesenie vlády SR o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní a prijatých opatreniach zo 17. marca bolo v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu. Rozhodol o tom v stredu (31. 3.) Ústavný súd (ÚS) SR. Na súčasne platných opatreniach sa teda nič nemení.

Vládne uznesenie zo 17. marca o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní napadla na ÚS skupina opozičných poslancov zo Smeru-SD aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Opozičný Smer-SD namietal nedostatočné odôvodnenie rozhodnutia vládneho kabinetu.

Žilinka považoval za potrebné preveriť, či zákaz vychádzania nezasahuje do základných práv a slobôd občanov, ktoré garantuje Ústava SR, ako napríklad obmedzenie práva užívať majetok v inom okrese, sloboda náboženského vyznania, právo slobodného združovania a právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť.

Otázka celoplošného testovania

ÚS musel vo veci rozhodnúť do desiatich dní od doručenia návrhu – teda do štvrtka 1. apríla. ÚS oba návrhy minulý týždeň spojil na spoločné konanie a zároveň ich prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Podľa záveru ÚS na celom území Slovenska je prítomná hrozba epidémie a v dôsledku toho je prítomné aj ohrozenie života a zdravia osôb. „Ústavný súd je toho názoru, že vláda preto disponovala náležitým skutkovým stavom pre prijatie napadnutého uznesenia a disponovala aj náležitým právnym základom, ktorý vyplýva z ústavného zákona o bezpečnosti štátu,“ uviedol sudca spravodajca Martin Vernarský.

Aj v prípade podania generálneho prokurátora, ktorý mal zásadné námietky proti povinnému celoplošnému antigénovému testovaniu či zákazu cestovania do zahraničia na rekreačné účely, ÚS potvrdil ústavnosť opatrení. „Ústavný súd dospel k názoru, že výlučným, jediným kritériom pre posudzovanie obmedzení základných práv a slobôd v čase núdzového stavu je ich nevyhnutnosť vo vzťahu k závažnosti hrozby, ktorej čelíme, a toto kritérium zavedené obmedzenia spĺňajú,“ povedal Vernarský.

Tri odlišné stanoviská

K nálezu pripojili čo do výroku a odôvodnenia odlišné stanoviská sudcovia ÚS Jana Laššáková, Miroslav Duriš a Peter Straka.

„Kolegovia považujú napadnuté uznesenie za neodôvodnené, nedostatočne komunikované a podľa ich názoru je ústavnoprávny problém najmä v časti obsahu a trvaní núdzového stavu,“ uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan. Ako ďalej dodal, ich podrobné dôvody budú uvedené v odlišných stanoviskách, ktoré budú pripojené k väčšinovému nálezu pléna ústavného súdu.

Vláda SR zastáva názor, že opätovné predĺženie núdzového stavu je v súlade s princípmi demokratického právneho štátu, v súlade s Ústavou a ústavným zákonom, je proporcionálne k sledovanému cieľu a vychádza z faktického stavu šírenia pandémie ochorenia COVID-19 a jeho britského variantu,“ uvádza kabinet v odôvodnení návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu.

Smer-SD v reakcii uviedol, že rozhodnutie ÚS rešpektuje a berie na vedomie. Žilinka na sociálnej sieti napísal, že rozhodnutie ÚS rešpektuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko