Na hlavný obsah

Prezidentka dočasne postavila Pčolinského mimo službu

Šéfa SIS totiž zadržala NAKA.

Prezidentka dočasne postavila Pčolinského mimo službu
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a Vladimír Pčolinský počas vymenovania za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) v Bratislave 15. apríla 2020. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rozhodla o tom, že dočasne pozbaví Vladimíra Pčolinského výkonu štátnej služby. Šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) vo štvrtok (11. 3.) zadržala Národná kriminálna agentúra, podľa medializovaných informácií by malo jeho zadržanie súvisieť s prijatím úplatku od obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára.

Rozhodnutie prezidentky prišlo niekoľko hodín po tom, ako ju o to požiadal predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Práve jeho hnutie Pčolinského do pozície nominovalo. „Prezidentka tak rozhodla aj preto, že skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec a dodal, že jeho pokračovanie v službe bolo za týchto okolností neprijateľné.

Predseda parlamentu dodal, že zadržanie Pčolinského je jasným dôkazom, že aktuálna vláda je protikorupčná a NAKA má rozviazané ruky. „Ak sa podozrenia potvrdia, okamžite budeme situáciu riešiť,“ vyhlásil Kollár. SIS k veci zatiaľ nevydala oficiálne stanovisko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko