Na hlavný obsah

Prezidentka prijala demisiu Krajčího, vedením rezortu dočasne poverila Hegera

Krajčí oznámil koniec vo funkcii vo štvrtok.

Prezidentka prijala demisiu Krajčího, vedením rezortu dočasne poverila Hegera
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) podáva demisiu prezidentke SR Zuzane Čaputovej (vpravo), v pozadí vľavo predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR

Hlava štátu Zuzana Čaputová v piatok (12. 3.) v Prezidentskom paláci prijala demisiu Mareka Krajčího (OĽANO), ktorý tak definitívne skončil na poste ministra zdravotníctva. Vedením tohto rezortu dočasne poverila ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO).

Čaputová: „Prirodzený následok situácie“

Čaputová sa poďakovala Krajčímu za námahu, ktorú vynaložil pri výkone vládnej funkcie. Dôveruje tomu, že ako šéf rezortu konal podľa najlepšieho vedomia i svedomia a že rozhodnutia, ktoré prijímal, boli vedené dobrými úmyslami. „Niekedy ale ani toto neprináša také výsledky, aké by sme si želali a aké potrebujeme. A najmä nie v situácii, ktorej zvládnutie je výzvou nielen pre jeden rezort a jedného ministra, ale pre celú vládu,“ podotkla.

Okrem prevádzkových problémov rezortu mal podľa prezidentky na starosti aj prípravu medicínskeho a epidemického plánu boja s pandémiou. „Faktom je, že sa vám vaše viaceré kľúčové opatrenia nepodarilo presadiť a nepodržali vás pri tom členovia vlády ani vaši ministri. Situácia sa aj preto kontinuálne zhoršovala,“ zhodnotila. Vyvodenie politickej zodpovednosti považuje za integrálnu súčasť mandátu, ktorý Krajčí ako minister získal. Vyvodzovanie politickej zodpovednosti bolo podľa nej veľkou témou pred voľbami, ktorú hnutie OĽANO podporovalo. „O to menej sa viem stotožniť s interpretáciou, kedy je vaša demisia podávaná ako obeta. Je to prirodzený následok situácie, ktorej v pandémii a v celej spoločnosti čelíme,“ vyjadrila sa.

Od Krajčího nástupcu očakáva, že v boji s pandémiou bude od vládneho kabinetu dôraznejšie vyžadovať väčšiu podporu a pomoc, a to vo všetkých ohľadoch. „Pretože ak by minister zdravotníctva v čase pandémie aj naďalej zostal bezmocný, znamená to, že sme bezmocní všetci. Čo je stav, ktorý je pre občanov Slovenska neprípustný,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko