Na hlavný obsah

Prezidentka prijala demisiu Krajniaka, vedením rezortu práce dočasne poverila Doležala

Krajniak oznámil koniec vo funkcii v pondelok.

Prezidentka prijala demisiu Krajniaka, vedením rezortu práce dočasne poverila Doležala
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Foto: TASR

Hlava štátu Zuzana Čaputová v stredu (17. 3.) v Prezidentskom paláci prijala demisiu Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý tak definitívne skončil na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Vedením tohto rezortu dočasne poverila ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nom. Sme rodina).

Nie je jej jasný dôvod odchodu

Prezidentka poďakovala Krajniakovi a zdôraznila, že pre jeho rezort to bol ťažký rok, keďže sa musel potýkať s následkami pandémie koronavírusu. Ocenila, že sa snažil viesť ministerstvo a jemu podriadené inštitúcie a organizácie tak, aby udržal pracovné miesta a aby boli ekonomické straty čo najmenšie a znesiteľné.

„Vážim si, že v spolupráci s ministerstvom financií, Konfederáciou odborových zväzov a zástupcami zamestnávateľov ste našli zhodu, akú podobu má mať nový systém na udržanie pracovných miest. Verím, že dohodnutý kurzarbeit, ktorý sme vytvorili podľa vzoru vyspelých krajín, sa stane trvalou súčasťou toho, ako budeme v budúcnosti postupovať v prípade, keby sa podobná kríza zopakovala,“ podotkla.

Hoci jej nie sú jasné dôvody Krajniakovho odchodu z funkcie, jeho rozhodnutie rešpektuje a zaželala mu veľa úspechov ako poslancovi NR SR.

Úlohou Doležala bude podľa Čaputovej dočasne zabezpečiť fungovanie ministerstva až do vymenovania nového ministra. „Dočasne však v tomto prípade znamená s plným nasadením pre milióny občanov Slovenska, ktorí sú na stopercentnom fungovaní ministerstva závislí.“

Matovič: Jeden z najlepších ministrov

Milan Krajniak oznámil to, že podáva demisiu, ešte v pondelok (15. 3.). Odôvodnil to tým, že chce čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy. Svoju myšlienku zdupľoval aj v stredu. „Niekedy nemá zmysel rozpletať gordický uzol, niekedy ho treba rozťať. Politika je o činoch, ja som sa rozhodol tento krok urobiť, lebo si myslím si, že je to jasné politické gesto zo strany hnutia Sme rodina. Chcem popriať kolegom v rezorte všetko dobré do budúcnosti,“ vyjadril sa po demisii.

Lídra hnutia a predsedu parlamentu Borisa Kollára vzniknutá situácia mrzí. Krajniakovi sa poďakoval za to, čo na ministerstve urobil. „Veríme, že toto miesto nebude dlho neobsadené a tiež, že ponúkneme rovnako kvalitného kandidáta, akým bol Milan Krajniak.“

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) si myslí, že to bude pre hnutie Sme rodina ťažká úloha. „Krajniak je pre mňa jedno z najpozitívnejších prekvapení. Bolo mi cťou, že pracoval vo vláde, ktorú som viedol. Mrzí ma, že odchádza jeden z najlepších ministrov tejto vlády,“ vyjadril sa.

Andrej Doležal zdôraznil, že bude k obom rezortom pristupovať zodpovedne a dodal, že si uvedomuje, že jeho menovanie je iba dočasné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko