Na hlavný obsah

Prezidentka prijala demisie ministrov Gröhlinga a Korčoka

Rezorty za nich dočasne povedú Heger a Naď.

Prezidentka prijala demisie ministrov Gröhlinga a Korčoka
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a šéfa rezortu školstva Branislava Gröhlinga. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok (25. 3.) demisie ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS).

Dočasným vedením rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí poverila ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a dočasným vedením ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu poverila ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO). Ten je už zároveň aj dočasne poverený vedením ministerstva zdravotníctva.

Prezidentka sa obom ministrom poďakovala za ich pôsobenie a zdôraznila, že svojím odchodom od rozrobenej práce urobili ťažké rozhodnutie. „Svoje demisie podávate nielen ako vyjadrenie individuálneho rozhodnutia, ale aj ako prejav stanoviska politickej strany, ktorá vás do vlády nominovala a ktorá už dnešným dňom nemá v kabinete zastúpenie,“ uviedla.

U Korčoka vyzdvihla snahu o jednotu v zahraničnopolitickom pôsobení, vďaka čomu mohli partneri a spojenci považovať Slovensko za predvídateľného a spoľahlivého partnera. „Nielen programové dokumenty vlády, ale aj konkrétne postoje, ktoré ste tlmočili v zahraničí, boli vierohodným dôkazom, že Slovenská republika patrí a chce patriť do spoločenstva demokratických štátov…“

Vysoko hodnotím aj vašu reakciu na skutočnosti, ktoré ste vyhodnotili ako zasahovanie do našich vnútorných záležitostí,“ dodala prezidentka.

Pri Gröhlingovi upozornila na problémy, s ktorými exminister bojoval v súvislosti s pandémiou. „Ste v povojnovej histórii prvý minister školstva, počas pôsobenia ktorého boli školy väčšinu času zatvorené. Na takú situáciu rezort nebol a ani nemohol byť pripravený,“ zdôraznila.

Ocenila, že rezort školstva využil uplynulé leto na dôslednú prípravu na druhú vlnu pandémie a spoločne s epidemiológmi pripravil školský semafor.

Žiaľ, tento nástroj, ktorý bol založený na myšlienke, že v pandémii sa školy zatvárajú ako posledné a otvárajú ako prvé, ktorú sme v uplynulom období slovne všetci uznávali ako správnu a nespochybniteľnú, sa ani napriek vašej snahe nepodarilo v praxi dlhodobejšie naplniť,“ skonštatovala prezidentka.

Vyzdvihla tiež, že v pláne obnovy je ministerstvom vypracovaný dlhodobý reformný zámer na použitie 800 miliónov eur určených na vzdelávanie novej generácie. „Nemôžeme si dovoliť túto príležitosť premárniť,“ uzavrela.

Podaním demisie ministra školstva sa končí aj funkčné obdobie podpredsedovi NR SR Milanovi Laurenčíkovi (SaS). „Tak ako som aj počas vedenia schôdze apeloval na poslancov, prajem si aj teraz, aby do budúcna upustili od hádok a venovali sa v prvom rade svojej práci. Väčšiu politickú kultúru ukážeme jedine tak, že začneme sami od seba,“ uviedol odchádzajúci podpredseda NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko