Na hlavný obsah

Prezidentka si v predvečer výročia prvého prípadu pripomenula obete pandémie

Na ich pamiatku zapálila sedem sviečok.

Prezidentka si v predvečer výročia prvého prípadu pripomenula obete pandémie
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas pietnej spomienky na obete ochorenia COVID-19 za účasti vojakov Čestnej stráže a Vojenskej hudby ozbrojených síl SR na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave v piatok 5. marca 2021. Foto: TASR

Sedem sviečok pred Prezidentským palácom v Bratislave na pamiatku viac ako sedemtisíc obetí pandémie koronavírusu. Týmto symbolickým gestom si prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula úmrtia spôsobené ochorením COVID-19 na Slovensku v predvečer výročia prvého potvrdeného prípadu.

„Odišli spomedzi nás matky, dcéry, otcovia, synovia, kolegovia a kamaráti. Odišli zdravotníci a zdravotníčky, ktorí zachraňovali životy iných. Odišli seniori, ktorí v DSS-kách často zomierali v samote,“ povedala prezidentka po tom, ako si obete uctila minútou ticha.

Všetkým pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť. Poznamenala, že vírus je aktuálne jedným z najväčších problémov ľudstva. „Všetci sa musíme obmedzovať, a to jediné, čo nám môže pomôcť, je naša osobná zodpovednosť. Preto chcem ešte raz o ňu všetkých poprosiť,“ vyzvala.

Svetlo sviečok, ktoré spolu s čestnou strážou zapálili na nádvorí Prezidentského paláca, má podľa prezidentky symbolizovať nielen spomienku na všetkých, ktorých životy sa predčasne skončili, ale má byť aj nádejou, „ktorú všetci tak veľmi potrebujeme“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko